MEĐU IZMEĐU

NAJSJAJNIJI PLES IKAD

258 pregleda

Naučnici uspeli da snime svetlosni ples dve džinovske „crne rupe” svetliji od sjaja biliona zvezda.

U galaksiji milijardama svetlosnih godina udaljenoj od nas, dve ogromne „crne rupe” zarobljene su u kosmičkom plesu koji proizvodi svetlosnu eksploziju jaču od sjaja biliona zvezda kao što je naše Sunce. Ovaj neobični par „crnih rupa” zarobljen je u galaksiji OJ 287 koja je 3,5 milijardi svetlosnih godina udaljena od Zemlje.

Jedna od „crnih rupa” je apsolutni džin. Njena masa je oko 18 milijardi puta veća od našeg Sunca i to je jedna od najvećih crnih rupa koje su naučnici do sada uspeli da otkriju. Patuljasta partnerka iz ovog neobičnog plesa, jeste manja, ali i ona ima 150 miliona puta veću masu od naše najbliže zvezde.

Otprilike dva puta svakih 12 godina, manja „crna rupa” probija se kroz ogroman disk prašine i gasa koji okružuje njenu supermasivnu susetku. Ovo putovanje oslobađa eksploziju čija svetlost nadmašuje sjaj jednog biliona zvezda. Ova zapanjujuća erupcija je toliko snažna da je naučnicima vidljiva i sa Zemlje, tako da su uspeli, čak, i da predvide vreme interakcije ove dve „crne rupe” u udaljenoj galaksiji.

Nasina laboratorija za mlazni pogon objavila je snimak ove fascinantne pojave. Činilo se da manja „crna rupa” kreće da se probija kroz orbitu svoje veće susetke bez ikakvog reda; međutim, nova studija, nedavno objavljena u časopisu Astrophysical Journal Letters, otkriva da su naučnici predvideli najnoviji događaj, a Nasin teleskop „Spicer” je u pravom trenutku snimio dešavanja u galaksiji OJ 287.

„Kada sam prvi put proverio vidljivost OJ 287, bio sam šokiran otkrivši da je ,Spicer’ snimao baš na dan kada smo očekivali da će doći do eksplozije”, navodi Sepo Lejn, naučnik koji prati rad ovog moćnog teleskopa. „Imali smo izuzetnu sreću da snimimo vrhunac bljeska ,Spicerom’, jer nijedan drugi instrument koji je napravio čovek nije sposoban da ostvari ovakav podvig u određenom trenutku”, dodaje Lejn.

Svemirski teleskop „Spicer”

Sledeći bljesak predviđa se za 2022. godinu, a naredno putovanje će biti, kako naučnici pretpostavljaju, 2033. i 2034. godine. Ovaj zapanjujući kosmički ples će se na kraju završiti katastrofom, jer će u narednih 10.000 godina manju „crnu rupu” verovatno usisati njena džinovska susetka.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar