МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈСЈАЈНИЈИ ПЛЕС ИКАД

NASA

Научници успели да сниме светлосни плес две џиновске „црне рупе” светлији од сјаја билиона звезда.

У галаксији милијардама светлосних година удаљеној од нас, две огромне „црне рупе” заробљене су у космичком плесу који производи светлосну експлозију јачу од сјаја билиона звезда као што је наше Сунце. Овај необични пар „црних рупа” заробљен је у галаксији ОЈ 287 која је 3,5 милијарди светлосних година удаљена од Земље.

Једна од „црних рупа” је апсолутни џин. Њена маса је око 18 милијарди пута већа од нашег Сунца и то је једна од највећих црних рупа које су научници до сада успели да открију. Патуљаста партнерка из овог необичног плеса, јесте мања, али и она има 150 милиона пута већу масу од наше најближе звезде.

Отприлике два пута сваких 12 година, мања „црна рупа” пробија се кроз огроман диск прашине и гаса који окружује њену супермасивну сусетку. Ово путовање ослобађа експлозију чија светлост надмашује сјај једног билиона звезда. Ова запањујућа ерупција је толико снажна да је научницима видљива и са Земље, тако да су успели, чак, и да предвиде време интеракције ове две „црне рупе” у удаљеној галаксији.

Насина лабораторија за млазни погон објавила је снимак ове фасцинантне појаве. Чинило се да мања „црна рупа” креће да се пробија кроз орбиту своје веће сусетке без икаквог реда; међутим, нова студија, недавно објављена у часопису Astrophysical Journal Letters, открива да су научници предвидели најновији догађај, а Насин телескоп „Спицер” је у правом тренутку снимио дешавања у галаксији ОЈ 287.

„Када сам први пут проверио видљивост OJ 287, био сам шокиран откривши да је ,Спицер’ снимао баш на дан када смо очекивали да ће доћи до експлозије”, наводи Сепо Лејн, научник који прати рад овог моћног телескопа. „Имали смо изузетну срећу да снимимо врхунац бљеска ,Спицером’, јер ниједан други инструмент који је направио човек није способан да оствари овакав подвиг у одређеном тренутку”, додаје Лејн.

Свемирски телескоп „Спицер”

Следећи бљесак предвиђа се за 2022. годину, а наредно путовање ће бити, како научници претпостављају, 2033. и 2034. године. Овај запањујући космички плес ће се на крају завршити катастрофом, јер ће у наредних 10.000 година мању „црну рупу” вероватно усисати њена џиновска сусетка.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар