МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕМА ПАРАЛЕЛНОГ КОСМОСА

CC0 Pixabay

Америчка космичка агенција Наса ипак није открила паралелни универзум у којем време тече уназад, упркос недавним сензационалистичким текстовима појединих интернет портала.

Ако сте чули недавну тврдњу да је НАСА, истражујући на Антарктику, открила паралелни свемир у коме време тече уназад, драго нам је што сте сада кликнули на овај чланак, каже се на почетку текста на научном интернет порталу ScienceAlert. Све је почело када је респектабилни часопис New scientist почетком априла објавио чланак о аномалијама уоченим у резултатима експеримената на Антарктику, а у којима је вршена анализа честица познатих под називом неутрини. Часопис је изнео тезе о томе шта би то потенцијално могло значити у погледу једног спекулативног космолошког модела према којем постоји универзум од антиматерије и у којем време тече уназад. Аномалије су уочене помоћу хелијумског балона који на великој висини носи низ радио антена, а експеримент је делимично финансирала Наса.

После објављивања чланка ствар су у своје руке преузели неки интернет медији, који су читаву причу знатно преувеличали. „Чини се да је за потребе такве таблоидне приче на научне теме спекулативни део теоријске физике који садржи трачак вероватноће предимензиониран из сензационалистичких разлога, истиче физичар Питер Горам. Шта је заправо откривено на Антарктику?

Најпре је било објављено да је на Антартику у експерименту помоћу балона са детектором честица (Antarctic Impulsive Transient Antenna, ANITA), који делимично финансира и Наса, уочено неколико примера честица које изгледају као високоенергетски неутрини. Ево зашто је то супер чудно. Неутрини су оне „сабласне темељне честице које пролазе кроз све и нису у интеракцији са обичном материјом, због чега их је јако тешко открити. Али када их произведу моћне експлозије у свемиру, неутрини добијају високоенергетски набој и могу да остваре контакт са материјом.


Телескоп АНИТА

АНИТА, која лети високо изнад леденог континента, конструисана је тако да открије сигнале секундарних честица које настају када се високоенергетски неутрини разбију о лед. Али такви неутрини би требало да долазе из дубина космоса, а не са Земље – пошто су велике шансе да би се увукли у нешто друго пре него што се нађу на нашој планети.

Видите? Чудно. Физичари пажљиво проучавају све елементе како би открили да ли се ови резултати могу објаснити нашим тренутним моделима физике или имају неке везе са самом експерименталном поставком или се, пак, догађа нешто заиста неочекивано. Како професор Горам, главни истраживач на балону АНИТА, каже за ScienceAlert, „Открили смо мали број аномалија у подацима и када будемо исцрпели сва могућа објашњења у оквиру Стандардног модела физике, тек тада ће доћи на ред разматрање других идеја које померају те границе. Дотле заиста још нисмо стигли, а сигурно не дотле да паралелни универзуми морају да постоје.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар