MEĐU IZMEĐU

NESTAJU NA ARKTIKU

166 pregleda

Beli medvedi će nestati zbog ubrzanog topljenja Arktika, upozorili su naučnici koji su istraživali uticaj globalnog zgrevanja na ovu ugroženu vrstu.

Većina belih medveda patiće od gladi i smanjiće im se reproduktivna moć već za 20 godina zbog ubrzanog topljenja leda na Arktiku, a potpuno bi mogli da izumru do 2100. godine, upozorili su naučnici, prenosi Gardijan.Naučnici su izučavali dva moguća scenarija. Prema onom povoljnijem, medvedi bi ipak opstali u malom broju na Ostrvu kraljice Elizabete, ali bi time bio samo odložen njihov nestanak za nekoliko decenija.

Prema procenama, na svetu trenutno ima oko 26.000 polarnih medveda koji žive u 19 oblasti, od Norveške, Kanade, Aljaske do Rusije. Oni su visoko zavisni od ledenih područja i ne mogu da opstanu u uslovima u kojima nema leda.Za razliku od kontinentalnih rođaka, beli medvedi su tokom zime najaktivniji, kada im je udarna lovna sezona, dok tokom proleća i leta preživljavaju zahvaljujući zalihama nastalim tokom zime.Naučnici su utvrdili da se u pojedinim staništima populacija belih medveda već smanjila za 25 do 50 odsto u proteklih nekoliko decenija.

 

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Članak iznosi samo pretpostavke i to one koje nisu argumentovane. Brojanje belih medveda pokazalo je da ih ima 3-4 puta više u odnosu pre 50 godina. Niti medvedi umiru zbog topljenja leda i promene klime, niti se klima menja kako se predstavlja. Čovek im je smanjio broj nemilosrdnim ubijanjem, kao i drugih vrsta. A od kada je uvedena stroga zabrana lova, namnožili su se i pored „klimatskih promena“.

Ostavite komentar