MEĐU IZMEĐU

NESTAJU NA ARKTIKU

Sputnjik/Vera Kostamo

Beli medvedi će nestati zbog ubrzanog topljenja Arktika, upozorili su naučnici koji su istraživali uticaj globalnog zgrevanja na ovu ugroženu vrstu.

Većina belih medveda patiće od gladi i smanjiće im se reproduktivna moć već za 20 godina zbog ubrzanog topljenja leda na Arktiku, a potpuno bi mogli da izumru do 2100. godine, upozorili su naučnici, prenosi Gardijan. Naučnici su izučavali dva moguća scenarija. Prema onom povoljnijem, medvedi bi ipak opstali u malom broju na Ostrvu kraljice Elizabete, ali bi time bio samo odložen njihov nestanak za nekoliko decenija.

Prema procenama, na svetu trenutno ima oko 26.000 polarnih medveda koji žive u 19 oblasti, od Norveške, Kanade, Aljaske do Rusije. Oni su visoko zavisni od ledenih područja i ne mogu da opstanu u uslovima u kojima nema leda. Za razliku od kontinentalnih rođaka, beli medvedi su tokom zime najaktivniji, kada im je udarna lovna sezona, dok tokom proleća i leta preživljavaju zahvaljujući zalihama nastalim tokom zime. Naučnici su utvrdili da se u pojedinim staništima populacija belih medveda već smanjila za 25 do 50 odsto u proteklih nekoliko decenija.

 

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko

1 komentar

  • Članak iznosi samo pretpostavke i to one koje nisu argumentovane. Brojanje belih medveda pokazalo je da ih ima 3-4 puta više u odnosu pre 50 godina. Niti medvedi umiru zbog topljenja leda i promene klime, niti se klima menja kako se predstavlja. Čovek im je smanjio broj nemilosrdnim ubijanjem, kao i drugih vrsta. A od kada je uvedena stroga zabrana lova, namnožili su se i pored “klimatskih promena”.

Ostavite komentar