ARGUSOV POGLED

NEUROHIRURZI HEROJI

148 pregleda
Pixabay

U susret stogodišnjici neurohirurgije u Srbiji, koja će biti proslavljena u oktobru ove godine, iz naših ali i svetskih operacionih sala izašli su dr Miloje Joksimović i dr Miroslav Samardžić.

Prof. dr Dragan Savić

Kada poznati fudbaler, kao nedavno Zlatan Ibrahimović, završi svoju karijeru, o tome bruji ceo svet. I poslednji koncert pop-ikone Eltona Džona pre nekoliko dana u Stokholmu bila je (i dalje je) vest za sve medije u svetu, pa i kod nas u Srbiji.

Srpska medicina, a naročito neurohirurgija duguju danas veliko poštovanje i zahvalnost dvojici svojih nenadmašnih ljudi koji su odlučili da završe svoje bogate i plemenite karijere. U susret stogodišnjici neurohirurgije u Srbiji, koja će biti proslavljena u oktobru ove godine, iz naših ali i svetskih operacionih sala izašli su dr Miloje Joksimović i dr Miroslav Samardžić.

Njihove 40 godina duge karijere ostavile su neizbrisiv trag u našoj neurohirurgiji, a naročito u razvoju i primeni mikrohirurgije. Dvojica velikih hirurga su tokom svoje duge karijere pomogli hiljadama pacijenata, često i onda kada nije bilo nade za njihov oporavak.

Još više, oni su nesebično podučavali da stasaju i napreduju, prateći najnovije svetske trendove, čitave generacije mlađih neurohirurga, koji su stečeno znanje upotrebili za najplemenitiju životnu misiju – spasavanja života.

Kao jedan od njih, ponosan sam što sam znanje sticao od velikana kao što su dr Joksimović i dr Samardžić. I ne samo znanje već mnogo više brižan odnos prema svakom pacijentu, kao neodvojivi deo procesa izlečenja i oporavka.

Niko ne može da zna koliko života su spasila dvojica naših neurohirurga svetskog glasa. Jer nije reč samo o pacijentima koje su lično lečili, već i o svim onim koji su dobili vrhunsku intervenciju i negu zahvaljujući znanju i veštini koje su preneli na nas, njihove učenike.

Ovo je povod da u njihovo i u svoje ime izrazim najdublju zahvalnost i divljenje doktorima Joksimoviću i Samardžiću za njihov neizmerni doprinos polju neurohirurgije, posebno za neprocenjivu ulogu u oblikovanju mikrohirurške ere.

Njihove izvanredne veštine, ogromno znanje i nepokolebljiva strast ostavili su neizbrisiv trag na polju neurohirurgije, ne samo u Srbiji već i širom sveta. Njihova brilijantnost u domenu mikrohirurgije, njihove sigurne ruke i neumorna koncentracija, doneli su nadu hiljadama pacijenata i njihovim porodicama, pružajući im spasonosni izlaz, kada je sve izgledalo izgubljeno.

A još više od njihovih nenadmašnih hirurških veština i znanja, krasila ih je saosećajnost i empatija prema pacijentima i njihovim porodicama, koji su bili jednako važni za njihovo zdravlje i oporavak, koliko i vrhunske intervencije.

Miloje Joksimović i Miroslav Samardžić nisu bili samo iscelitelji fizičkog tela, već i nosioci nade, vodeći pacijente i njihove porodice kroz najteže puteve. Pred dijagnozama koje menjaju život i komplikovanim hirurškim procedurama, pružali su utehu i nepokolebljivu podršku. Samo njihovo prisustvo donosilo je i pacijentu i njihovim porodicama bezgranično poverenje i samopouzdanje, olakšavajući teret straha i neizvesnosti.

Danas, kada se povlače iz operacione sale, mogu da budu spokojni da njihova bogata zaostavština nastavlja da živi dalje. Oni su pomerali granice i inspirisali buduće generacije neurohirurga da krenu njihovim stopama. Njihovo neumorno stremljenje ka izvrsnosti postavilo je standard koji će i dalje voditi i oblikovati praksu neurohirurgije u Srbiji, ali i van naših granica.

Njihov doprinos mikrohirurškoj eri ostaće upamćen kao svedočanstvo izuzetne veštine, nepokolebljive posvećenosti i bezgranične saosećajnosti. Siguran sam da će drage kolege, učitelji i prijatelji Miloje Joksimović i Miroslav Samardžić i u novom poglavlju svojih života, čuvati sećanje na sve što su uradili tokom decenija svog rada, jer to su bile karijere iza kojih stoje neprocenjivi rezultati, a ponajviše spaseni ljudski životi.

Njihovih saveta, i lekarskih, ali i onih životnih, držaćemo se svi koji smo imali životnu privilegiju da radimo sa ovim herojima naše medicinske nauke i prakse. Herojima koji su to bili i izvan operacione sale, u srcima svih onih kojima su dr Joksimović i dr Samardžić pomogli da savladaju najteže životne trenutke.

(Politika)

O autoru

administrator

Ostavite komentar