MEĐU IZMEĐU

NEUTRINI IZ SRCA KVAZARA

341 pregleda

Ruski astrofizičari prvi su utvrdili kako nastaju najsitnije i jedne od najtajanstvenijih kosmičkih čestica – neutrini.

Prema rezultatima istraživanja objavljeno u časopisu Astrophysical Journal, ispostavilo se da se visokoenergetski neutrini rađaju u blizini crnih rupa” u centrima dalekih aktivnih galaksija. Neutrino predstavlja jednu od najtajanstvenijih elementarnih čestica. Naučnici do danas ne znaju čak ni njihovu masu, toliko je mala. Neutrini slobodno prolaze kroz predmete, ljude, čak i našu planetu.Fizičari su naučili da uspešno otkrivaju visokoenergetske neutrine, koji nam dolaze iz kosmosa u interakcijama s metama neutrinskih detektora, ali do sada, nije bilo poznato gde nastaju kosmički neutrini.Izvori kosmičkih neutrina traženi su u gama zracima, jer se smatralo da ove čestice verovatno nastaju istovremeno s gama zračenjem.

Ruski naučnici uporedili su podatke dobijene preko neutrinskog teleskopa IceCube na Antarktiku s radio-astronomskim posmatranjima kvazara aktivnih jezgara udaljenih galaksija i utvrdili vezu između rođenja kosmičkih neutrina i bljeskova kvazara.Prema istraživanju naučnika, u centrima tih galaksija nalaze se supermasivne crne rupe, koje apsorbuju okolnu materiju.Tokom dospevanja materije u crnu rupu”, deo čestica se izbacuje natrag, ubrzava i tako nastaju neutrini, koji zatim brzinom svetlosti lete Univerzumom.Visokoenergetski neutrini mogu da nastanu samo pomoću protona, koji lete skoro brzinom svetlosti. Neutrinska opservatorija IceCube od 2010. godine registruje kosmičke neutrine i meri njihovu energiju i pravce dolaska.


IceCube (NSF/S. Lidstrom)

Analizirajući poreklo neutrina ultra-visokih energija  više od 200 biliona elektron-volti – naučnici su utvrdili da pravci iz kojih na Zemlju stižu neutrini ultravisokih energija, ukazuju na sjajne kvazare, prema podacima mreže radio-teleskopa širom sveta.Kako bi proverili svoju hipotezu, naučnici su iskoristili podatke ruskog radio-astronomskog teleskopa RATAN-600 na Severnom Kavkazu. Oni su ukupno analizirali oko pedesetak visokoenergetskih neutrina, koje je registrovala opservatorija IceCube.

Rezultati su potvrdili da kosmički ultraenergetski neutrini nastaju u centrima kvazara s masivnim crnim rupama”, akrecionim diskovima i emisijom izuzetno vrelog gasa.

„Rezultat mi je u početku izgledao previše dobar, ali detaljnom analizom podataka i višestrukim proverama, utvrdili smo očiglednu vezu neutrinskih događaja i radio-emisije, koja je zatim proverena višegodišnjim merenjima radijacionih bljeskova na radio-teleskopu RATAN-600 Specijalne astrofizičke opservatorije. Ovo je veliki uspeh u neutrinskoj astrofizici i sada će za naše otkriće biti potrebno teorijsko objašnjenje”, naglašava jedan od autora istraživanja Sergej Troicki.

Naučnici se pripremaju za proveru svog rezultata pomoću Bajkalskog neutrinskog teleskopa, koji se trenutno dovršava na dnu jezera Bajkal, a prikupljanje podataka već je počelo.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar