МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕУТРИНИ ИЗ СРЦА КВАЗАРА

Квазар (Wikipedia/ESO)

Руски астрофизичари први су утврдили како настају најситније и једне од најтајанственијих космичких честица – неутрини.

Према резултатима истраживања објављено у часопису Astrophysical Journal, испоставило се да се високоенергетски неутрини рађају у близини црних рупа” у центрима далеких активних галаксија. Неутрино представља једну од најтајанственијих елементарних честица. Научници до данас не знају чак ни њихову масу, толико је мала. Неутрини слободно пролазе кроз предмете, људе, чак и нашу планету. Физичари су научили да успешно откривају високоенергетске неутрине, који нам долазе из космоса у интеракцијама с метама неутринских детектора, али до сада, није било познато где настају космички неутрини. Извори космичких неутрина тражени су у гама зрацима, јер се сматрало да ове честице вероватно настају истовремено с гама зрачењем.

Руски научници упоредили су податке добијене преко неутринског телескопа IceCube на Антарктику с радио-астрономским посматрањима квазара активних језгара удаљених галаксија и утврдили везу између рођења космичких неутрина и бљескова квазара. Према истраживању научника, у центрима тих галаксија налазе се супермасивне црне рупе, које апсорбују околну материју. Током доспевања материје у црну рупу”, део честица се избацује натраг, убрзава и тако настају неутрини, који затим брзином светлости лете Универзумом. Високоенергетски неутрини могу да настану само помоћу протона, који лете скоро брзином светлости. Неутринска опсерваторија IceCube од 2010. године региструје космичке неутрине и мери њихову енергију и правце доласка.


IceCube (NSF/S. Lidstrom)

Анализирајући порекло неутрина ултра-високих енергија  више од 200 билиона електрон-волти – научници су утврдили да правци из којих на Земљу стижу неутрини ултрависоких енергија, указују на сјајне квазаре, према подацима мреже радио-телескопа широм света. Како би проверили своју хипотезу, научници су искористили податке руског радио-астрономског телескопа РАТАН-600 на Северном Кавказу. Они су укупно анализирали око педесетак високоенергетских неутрина, које је регистровала опсерваторија IceCube.

Резултати су потврдили да космички ултраенергетски неутрини настају у центрима квазара с масивним црним рупама”, акреционим дисковима и емисијом изузетно врелог гаса.

„Резултат ми је у почетку изгледао превише добар, али детаљном анализом података и вишеструким проверама, утврдили смо очигледну везу неутринских догађаја и радио-емисије, која је затим проверена вишегодишњим мерењима радијационих бљескова на радио-телескопу РАТАН-600 Специјалне астрофизичке опсерваторије. Ово је велики успех у неутринској астрофизици и сада ће за наше откриће бити потребно теоријско објашњење”, наглашава један од аутора истраживања Сергеј Троицки.

Научници се припремају за проверу свог резултата помоћу Бајкалског неутринског телескопа, који се тренутно довршава на дну језера Бајкал, а прикупљање података већ је почело.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар