МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕ ГОВОРЕ, А СВЕ РАЗУМЕЈУ

Twitter

Иако не могу да причају, пси обрађују говор на исти начин као и људи, наводи се у новом истраживању. Мозак паса и људи одвојено обрађује интонацију, а посебно значење изговорених речи.

Мађарски истраживачи током истраживања су пратили и мерили активност мозга и бележили откривене промене повезане са протоком крви код будних паса.  Открили су да пси процесуирају интонацију углавном у доњим поткортикалним регионима мозга и препознају значење речи у кортикалним регионима, попут људи. „Истраживање сличности и разлика између функционисања људског мозга и мозга паса, може много да помогне у разумевању корака који су довели до појаве говора током еволуције”, рекла је ауторка студије Ана Габор са Универзитета Етвеш Лоранд у Будимпешти у Мађарској.

Познато је да пси реаагују на људску комуникацију. Посебно обраћају пажњу на интонацију и поруке. Када похвалимо псе високим тонираним гласом, они могу да препознају позитивну намеру и показују нам задовољство. Пси, познато је реагују на наредбе као што су: „Седи!”, „Лези!”, „Прави се мртав!”, „Чекај!”. Али, ту није само интонација у путању, већ и значење наредби, јер пси ће и даље моћи да препознају реч или фразу и одговорити на наредбу, чак и ако смо променили интонацију.

Међутим, истраживачи су врло мало знали о ономе што се догађа у мозговима паса током ових интеракција. Мађарски истраживачи пратили су мождану активност будних, дресираних паса помоћу магнетне резонанце. Пси су слушали познате речи хвале или изразе: „Паметан пас”, „Добар пас”, „Тако”, „Опет”, потом неке неутралне појмове, и на крају и непознате речи. „Током скенирања мозга понекад смо понављали речи, понекад мењали интонацију”, рекла је Габор.

Резултати показују да псећи мозак, баш као и људски мозак, обрађује говор хијерархијски – интонацијом у нижим фазама, углавном у поткортикалним регионима, док се познате речи обрађују у вишим фазама, у кортикалним регионима. Занимљиво је да су старији пси разликовали речи мање од млађих паса који су учествовали у студији. „Иако је обрада говора код људи у многим аспектима јединствена, ова студија открила је узбудљиве сличности између нас и врсте која нема способност говора”, рекао је коаутор студије Атила Андич са Универзитета Етвеш Лоранд. Истраживачки тим је раније открио да пси одвојено анализирају лексичке и интонационе знакове како би дешифровали значење, објављено је у часопису Science, 2016. године. Нова студија о начину обраде о функцијама мозга, као и сличностима са људским мозгом, објављена је у часопису Scientific Reports.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар