MEĐU IZMEĐU

NOVA KORONA POGUBNA

331 pregleda

Naučnici iz Nacionalne laboratorije u Los Alamosu u SAD došli su do zaključka da je mutirani oblik virus korona – Spike D614G, koji je otkriven još u maju ove godine, postao dominantan oblik tokom pandemije. Istraživači smatraju da mutacija omogućava virusu da se brže razmnožava i da bude izuzetno zarazan.

U članku, koji su naučnici objavili u časopisu Cell navodi se da mutirani oblik virusa korona Spike D614G pogađa S protein, koji igra ulogu u vezivanju virusa sa receptorom ljudske ćelije ACE2. Nalazi se na spoljnoj strani virusa i formira šiljke proteina, koji su u interakciji sa površinom zaražene ćelije.

Zabeleženo je da je ova mutacija virusa još u proleće bila široko rasprostranjena u Evropi i da je brzo zamenila oblik virusa SARS-CoV-2 koji se proširio iz Vuhana.

Eksperti su analizirali podatke o 999 pacijenata u Velikoj Britaniji i otkrili da novi oblik virusa korona vrši veći pritisak na tkiva gornjih disajnih puteva, iako naučnici nisu pronašli vezu s težim simptomima. To ukazuje da mutirani virus od tri do šest puta brže inficira ćelije i razmnožava se. Naučnici su uvereni da i ovaj oblik virusa korona izaziva pandemiju.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar