МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОВА КOРОНА ПОГУБНА

Pixabay

Научници из Националне лабораторије у Лос Аламосу у САД дошли су до закључка да је мутирани облик вирус корона – Spike D614G, који је откривен још у мају ове године, постао доминантан облик током пандемије. Истраживачи сматрају да мутација омогућава вирусу да се брже размножава и да буде изузетно заразан.

У чланку, који су научници објавили у часопису Cell наводи се да мутирани облик вируса корона Spike D614G погађа S протеин, који игра улогу у везивању вируса са рецептором људске ћелије АCE2. Налази се на спољној страни вируса и формира шиљке протеина, који су у интеракцији са површином заражене ћелије.

Забележено је да је ова мутација вируса још у пролеће била широко распрострањена у Европи и да је брзо заменила облик вируса SARS-CoV-2 који се проширио из Вухана.

Експерти су анализирали податке о 999 пацијената у Великој Британији и открили да нови облик вируса корона врши већи притисак на ткива горњих дисајних путева, иако научници нису пронашли везу с тежим симптомима. То указује да мутирани вирус од три до шест пута брже инфицира ћелије и размножава се. Научници су уверени да и овај облик вируса корона изазива пандемију.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар