СРИЦАЊЕ ИСТОРИЈЕ

НОВА ТАЈНА ИЗ КУМРАНА

AFP 2020 Gali Txibbon

Четири фрагмента свитака са Мртвог мора, познатих и као Кумрански рукописи, за које се раније мислило да су празни, садрже скривену поруку која је тек сада откривена. Кумрански рукописи најстарији су сачувани запис хебрејске Библије, а настали су око 100. године пре нове ере.

Детаљно снимање ових фрагмената открило је на њима слова, чак и уочљиве речи, пише „Лајв сајенс. Откриће је настало готово случајно, када је Џоан Тејлор, професорка на Краљевом колеџу у Лондону, увеличавањем приметила хебрејско слово Л на једном од њих. Тејлор каже да је прво мислила да јој се причињава, али је онда помислила како можда и други фрагменти за које се мисли да су празни, заправо имају избледела слова.

Потпуно је уочљива једна реч, „шабат, и она, али и друга слова могле би бити кључ који решава мистерију ове тајне поруке – да се ради о библијској књизи пророка Језекиља.


Кумрански рукопис (
Isarel Museum)

Даљим истраживањем откривено је да један од четири фрагмента садржи четири линије текста, са 15 или 16 комплетно или делимично сачуваних слова. Потпуно је уочљива једна реч, „шабат, и она, али и друга слова могле би бити кључ који решава мистерију ове тајне поруке – да се ради о библијској књизи пророка Језекиља. Да би видела слова на фрагментима, од којих су неки дуги само један сантиметар, морала је да користи посебну технику мултиспектралног фотографисања, која се изводи помоћу светлости различитих таласних дужина, као што су инфрацрвени или електромагнетски спектар. Тако је откривено да четири фрагмента нису празна, већ садрже текст на хебрејском или арамејском.

Свици са Мртвог мора имају више од 900 рукописа, за које се верује да их је написала древна јеврејска секта Есена. Пошто су откривени у Кумранским пећинама на Западној обали 1946. године, до сада су детаљно проучени и на њима су нађене верзије хебрејске Библије, календари, астрономски записи и друштвени закони. За ове рукописе се већ годинама везују бројне мистерије, а откривено је да су неки, који су касније пронађени, фалсификати. Међутим, ови који су проучавани у последњем експерименту припадају оригиналним записима, нађеним ископавањем у Кумранским пећинама и нису стигли преко тржишта антиквитета.


Кумранске пећине
(Wikipedia)

Фрагменти о којима се ради у овом истраживању стигли су у Енглеску када их је влада Јордана, којој су припадали, 1950. године поклонила Роналду Риду са Универзитета Лидс да би их испитивао. Све до данас мислило се да су празни, па су на њима рађена проучавања физичког и хемијског састава. Ово није први пут да су откривени натписи на фрагментима Кумранских рукописа, за које се мислило да су празни, јер је једно такво откриће обелодањено 2018. године.

Научници нису јединствени у ставу како су се рукописи нашли у Кумранским пећинама, нити које је њихово јасно порекло. Док једни научници тврде да су их написали Есени, други сматрају да су рукописи настали на различитим крајевима Блиског истока, те да су сакривени у пећинама како не би били уништени у рату. Чак су постојале и теорије да су аутори ових списа први хришћани, те да се у њима налазе и делови Новог завета, а не само Старог.

На њима су откривени записи на хебрејском, арамејском, набатејском, али и грчком језику. И откривени су сасвим случајно, када их је пронашао један локални пастир. Такође, око власништва над рукописима споре се Јордан, Израел и Палестина.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар