?> НОВИ ЖИТЕЉ ВРШАЧКИ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОВИ ЖИТЕЉ ВРШАЧКИ

Патуљасти орао

Предивна врста орла поново се гнезди на Вршачким планинама.

Младунци патуљастог орла (A. Pennata), нова су гнездарица Вршачких планина. Ове године је потврђено гнежђење једног пара у чијем гнезду су два младунца. Последње регистровано гнежђење ове врсте у Војводини било је пре више од 100 година. Патуљасти орао (lat. Hieraaetus pennatus) је средње велики орао из породице јастребова (lat. Accipitridae), који се гнезди на ширем подручју јужне Европе, у северној Африци и деловима југозападне Азије.

Младунчад

Дужине је од 42 до 49 сантиметара, а распон крила му је од 110 до 135. Јавља се у две фазе обојености перја (морфе): као светла и тамна морфа. Насељава станишта са очуваним комплексима шума и отворених терена (шумостепе, долине великих река, мозаична медитеранска и субмедитеранска подручјима) у равницама и побрђу. Гнезда гради на дрвећу. Типична је селица и зиму проводи у подсахарској Африци и јужним деловима Азије. Главна храна су му гуштери, други гмизавци и мањи глодари. Због таквог плена насељава подручја где је он доступан, пре свега стеновита брда, планине и јужније крајеве европског континента. Као и остале врсте птица грабљивица, угрожавају га нестанак станишта, узнемиравање у доба репродукције, тровање глодара ротантицидима, употреба пестицида на бази хлора, крађа јаја и птица из гнезда, итд.

Бригу о биљном и животињском свету на Вршачким планинама воде чувари природе ПИО Вршачке планине” којим управља ЈКП Други октобар” 365 дана у години. Свакодневно се спроводе мере заштите, у складу са потребама ради се и практична заштита. Сарадња са стручним институцијама је на највишем нивоу. Такође се ради и на едукацији школараца и становништва, као и посетиоца вршачких планина. Ово географско подручје – Вршачке планине, Мали Рит и уопште овај део Баната је веома интересантан јер се практично налази на тромеђи три велика региона – једно је панонска низија, са друге стране Дунава је Балкан, а источно је карпатски регион и сваки регион за себе има биолошке карактеристике које се практично овде сучељавају и на овом подручју могу се наћи специфичности сва три региона и зато је ово подручје јако интересантно јер је веома богато диверзитетом, каже Миливоје Вучановић, чувар вршачких планина.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар