МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОБИЛИЋ УБИЈА КОРОНУ

Народни музеј

Народни музеј у Београду представио је нову серију маски за заштиту од коронаируса с мотивима уметничких дела која се чувају у овој националној установи културе.

Заштитне маске у употреби су од 11. марта када је проглашена пандемија вируса корона. Почетак пандемије обележила је несташица, али и различита тумачења о неопходности њиховог ношења, да би се коначно потврдила обавеза коришћења маски као превентивна мера.

Тако су у употребу ушле и платнене, вишекратне маске, које се шију, а Народни музеј у Београду дошао је на занимљиву идеју, зашто на лицу не носити уметничко дело. Урадио је маске са мотивима уметничких дела које музеј чува. Међу најпопуларнијим је маска са мотивом дела Ивана Мештровића – лик Милоша Обилића из 1908. године, каже за Спутњик Лидија Хам из Народног музеја.

„Пошто смо инситирали на томе да посетиоци морају да имају максе приликом посете, сетили смо се да направимо маске са мотивима из наше куће, из Народног музеја. Немамо их увек, јер интересовање је велико, не можемо да направимо толико колико људи купују. Објавили смо на нашем фејсбук профилу да су маске поново стигле. Та вест је експлодирала”, каже Лидија Хам.

Дакле, сувенирница је место на коме се посетиоци могу припремити за обилазак музеја, а на маскама су мотиви са делима уметника као што су: Јелисавета Консулова-Вазова, Сава Шумановић, Александар Дероко, Албрехт Дирер. Међу омиљенима је и Аутопортрет”, Михајла Петрова, а млади најчешће купују Разгледнице Д. Андрића Љубомиру Мицићу, а и Цвеће”, Јан Бројгела Старијег.

Лидија Хам додаје да је вест о томе да су у Народни музеј стигле нове маске у сенку бацила ексклузиву – видео представљање цртежа Ван Гога на Фејбуку. Реч је о делу великог уметника које није изложено, већ се чува у депоу:Цртеж је стигао у Народни музеј у Београду као поклон тридесетих година прошлог века. Пошто је рад на папиру, јако ретко је излаган, јавност га дуго није видела. Био је последњих година на неколико међународних изложби. Изложен је на интернету, на нашој фејсбук страници баш за ову прилику, рад музеја у време короне. Настао 1882. или 1883 године, може се рећи да је из Ван Гогових почетака, када се више бавио цртањем, него сликањем, док се још није потпуно пронашао у сликарству”.

Лидија Хам подсећа да је Народни музеј током пандемије на друштвене мреже поставио и неколико занимљивих изложби, како би разгледање уметничких дела било доступно и онима који су у карантину или се једноставно плаше да изађу из куће.

Маске за прање са мотивима уметничких дела која чува Народни музеј могу се купити по цени од 200 динара у сувенирници изложбеног простора музеја која је отворена током радног времена, уторком, средом, петком и недељом, од 10 до 18, а четвртком и суботом од 12 до 20 часова. Понедељком је музеј затворен за посетиоце.

(Извор Спутњик)

(Фотографије Народни музеј)

О аутору

Stanko

Оставите коментар