TAKNUTO ĆAKNUTO

OPET SVOJATANJE TESLE

388 pregleda

Na stranici kutka za učenje, zvaničnog veb sajta Evropske unije, na kome deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odeljku Hrvatska stoji da je Nikola Tesla „čuveni hrvatski naučnik.

Deca koja žele da nauče nešto o Hrvatskoj, moći će da kroz interaktivnu mapu saznaju da se ta zemlja nalazi na raskršću centralne Evrope, Mediterana i Balkana. Međutim, prema toj interaktivnoj igriNikola Tesla je bio „čuveni hrvatski naučnik koji je među prvima otkrio rendgenske snimke.

Inače, Nikola Tesla rođen je u Austrougarskoj u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, ali nikada nije živeo u zemlji koja se tako zvala.Otac mu je bio pravoslavni sveštenik i obično se o njemu govori kao Amerikancu srpskog porekla, budući da je veći deo života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

Na istoj, edukativnoj stranici se između ostalog kaže i da je hemijska olovka (ballpoint pen) hrvatski izum. Kreatori igre su i u tome pogrešili, navodi RTS.Eduard Slavoljub Penkala jeste bio hrvatski naučnik i biznismen slovačkog porekla koji je patentirao i proizveo mehaničku olovku, odnosno olovku u koju se stavlja hemijska olovka kao uložak i po kome se naliv pero u ovom regionu često naziva penkalo.Izumiteljem hemijske olovke ili olovke sa kuglicom smatra se Amerikanac Džon Džejkob Loud.Moglo bi se, zato, pretpostaviti da kod kreatora interaktivne igre o članicama EU postoji i problem sa prevodom, konstatuje RTS.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

3 komentara

  • Tesla nije rodjen u hrvatskoj vec u austo ugarskoj pa i iz tog razloga nema veze sa hrvatskom koja tada nije ni postojala.

  • ,,Šta je babi milo, to joj se i snilo“ pa tako i kroatima
    Veliki broj članova šire poredice Tesla su pobili u logorima, palili, rušili
    eto, opet ih nije sramota

Ostavite komentar