ATINSKI TRG

OSAM PUTA VIŠE UMRLIH

436 pregleda

Za ponovno uspostavljanje neophodne čvrste sprege između Kriznog štaba i naroda neophodno je ispraviti statistiku o kovidu-19 u Srbiji koja je trenutno netačna.


Prof. dr
Goran Belojević

 

Bez toga ostaće mrlja ne samo na srpskoj epidemiologiji nego na celokupnoj srpskoj preventivnoj medicini.Nakaradnom organizacijom zdravstvene službe u Srbiji preventivna medicina je rasparčana, tako da se sada stiče pogrešan utisak da je epidemija kovida 19-u Srbiji posao isključivo za epidemiologe.

Daleko od toga.

To je i dovelo do ovog ćorsokaka. Svaka epidemija mora da se tretira holistički, uključujući celu preventivnu medicinu.Motorna snaga preventivne medicine jeste statistika. Ako zamislimo da je srpska preventivna medicina benzinski motor, trenutno se u nju sipa dizel gorivo.Rezultat je štucanje motora i veliko nezadovoljstvo i vozača i putnika.

Upravo toliko procenjujem da je tačan mortalitet i morbiditet u Srbiji od kovida 19. Umrlih 5.000, obolelih 128.000.

Kako rešiti ovaj problem? Lako! To mogu uraditi i NVO, ali bolje je da to uradi Krizni štab. Treba izaći pred narod i reći: „Pogrešili smo, ispravljamo veliku grešku i od sada radimo kako treba!

Zatražiti od svih srpskih JKP groblja izveštaj koliko je sahrana izvršeno od marta naovamo u limenom sanduku ili je izvršena kremacija sa oznakom da je u pitanju zarazna bolest.To su praktično sve slučajevi kovida-19, jer su drugi sporadični slučajevi zaraznih bolesti zbog kojih se sahrana mora izvršiti u limenom sanduku sada u Srbiji zanemarljivo retki.

Po mojoj proceni dobiće se cifra od oko 5.000 slučajeva, što je oko osam puta više od zvanične brojke.Idemo sada u osnovnu školu. Na svetskom nivou letalitet od kovida 19 je 700.000/18.000.000 x 100 = 3,9%morbiditet od kovida-19 u Srbiji računamo isto u osnovnoj školi po formuli 5.000 = 3,9 X/100. X = 500.000 /3,9 = 128.000.

Upravo toliko procenjujem da je tačan mortalitet i morbiditet u Srbiji od kovida 19. Umrlih 5.000, obolelih 128.000.O novim tačnim podacima o mortalitetu i morbiditetu od kovida-19 trebalo bi obavestiti SZO i nastaviti dalje sa tačnom statistikom o kovidu-19 bez manipulacija. Biće još dosta posla!

(Izvor Danas)

O autoru

administrator

Ostavite komentar