MEĐU IZMEĐU

PETNICA, TRI I PO DECENIJE

543 pregleda
Znatiželja od malena (Arhiva petnica)

Istraživačka stanica Petnica je nedavno započela jubilarnu 35. sezonu obrazovnih programa za talentovane srednjoškolce koji su zainteresovani za prirodne, društvene i tehničke nauke.

U toku sezone zimskih seminara kroz jednu od 19 naučnih disciplina proći će oko 1.500 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Učenici 500 različitih škola imaće priliku da svoje prve korake u nauci načine u laboratorijama i kabinetima ove prestižne evropske institucije u oblasti neformalnog naučnog obrazovanja.

Tokom cele godine planirana je
realizacija preko 160 različitih
seminara, kampova, radionica, škola…

Sezona obrazovnih programa u 2017. godini podrazumeva četiri ciklusa seminara – zimske, prolećne, letnje i jesenje. Tokom cele godine planirana je realizacija preko 160 različitih seminara, kampova, radionica, škola…

Petnica ia aviona

Za ovu godinu Istraživačka stanica Petnica planira i nekoliko eksperimentalnih programa iz oblasti bioinformatike, genetike, preko finansija i ekonomije, do klimatskih promena. U toku je priprema ovih programa u saradnji sa poznatim stručnjacima, ali i bivšim petničarima koji sada uspešno rade širom sveta. Pored toga i motivisane nastavnike ove godine očekuje ponuda seminara za dodatno usavršavanje.

Kao i do sada, ova 35 generacija Pima najbolje moguće uslove za rad, učenje i usavršavanje. Verujemo da će i oni, kao i prethodne generacije, potvrditi svoju posebnost kroz rezultate koje će ostvariti u budućnosti.

Savremena laboratorija

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz ove programe do sada je prošlo 50.000 učesnika.

Nikola Božić

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar