MEĐU IZMEĐU

PETNICA, TRI I PO DECENIJE

Znatiželja od malena (Arhiva petnica)

Znatiželja od malena (Arhiva petnica)

Istraživačka stanica Petnica je nedavno započela jubilarnu 35. sezonu obrazovnih programa za talentovane srednjoškolce koji su zainteresovani za prirodne, društvene i tehničke nauke.

U toku sezone zimskih seminara kroz jednu od 19 naučnih disciplina proći će oko 1.500 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Učenici 500 različitih škola imaće priliku da svoje prve korake u nauci načine u laboratorijama i kabinetima ove prestižne evropske institucije u oblasti neformalnog naučnog obrazovanja.

Tokom cele godine planirana je
realizacija preko 160 različitih
seminara, kampova, radionica, škola…

Sezona obrazovnih programa u 2017. godini podrazumeva četiri ciklusa seminara – zimske, prolećne, letnje i jesenje. Tokom cele godine planirana je realizacija preko 160 različitih seminara, kampova, radionica, škola…

Petnica ia aviona

Za ovu godinu Istraživačka stanica Petnica planira i nekoliko eksperimentalnih programa iz oblasti bioinformatike, genetike, preko finansija i ekonomije, do klimatskih promena. U toku je priprema ovih programa u saradnji sa poznatim stručnjacima, ali i bivšim petničarima koji sada uspešno rade širom sveta. Pored toga i motivisane nastavnike ove godine očekuje ponuda seminara za dodatno usavršavanje.

Kao i do sada, ova 35 generacija Pima najbolje moguće uslove za rad, učenje i usavršavanje. Verujemo da će i oni, kao i prethodne generacije, potvrditi svoju posebnost kroz rezultate koje će ostvariti u budućnosti.

Savremena laboratorija

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz ove programe do sada je prošlo 50.000 učesnika.

Nikola Božić

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar