ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

ПРАДАВНИ АНТИБИОТИК

Златна стрептокока (Wikipedia)

Древни мелем од лука и вина уништава бактерије отпорне на антибиотике.

Како су смртоносне бактерије постале све отпорније на савремене антибиотике, неки истраживачи су се у потрази за решењем окренули древним медицинским рукописима. Испоставило се да би неки средњовековни мелеми стари преко 1000 годиназа успели да реше проблем у ситуацијама када многи савремени антибиотици не успевају да се изборе са опасним сојевима бактерија.

„Древни антибиотик, како су га назвали истраживачи, пронађен је у једном од најранијих познатих медицинских уџбеника средњовековне Енглеске, познатом Балдовом лекарском приручнику. Иако многи лекови који се могу наћи у овом приручнику нису успели да одрже корак с временом, попут мелема који спречава гоблине да вас ноћу посећују, други пак, као што је Балдов мелем за очи, боље су се покозали из данашње перспективе.


Сачуван само један примерак

Ослањајући се на претходна истраживања, научници су доказали да једна мешавина природних састојака – белог и црног лука или празилука, кравље жучи и вина – има моћна антисептичка својства. У ствари, изгледа да делује против соја веома опасних бактерија које су постале отпорне на многе савремене лекове. Пошто су произвели 75 смеша Балдових очних капи, од чега 15 од лука и 15 од празилука, само да би били сигурни да ли су добро превели са староенглеског, истаживачи су тестирали древни рецепт.

Како показују нова истраживања, изгледа да у Балдовом мелему за очи има нешто што ови стафилококни биофилмови не могу да поднесу. Што је још значајније, изгледа да мелем делује и на друге сличне резистентне бактерије.

Већ раније је утврђено да је овај мелем успевао да уништи Staphylococcus aureus, веома опасну бактерију, а нова студија коју је предводила Џесика Фурнер-Пардо са Универзитета у Ворвику, потврдила је те резултате. Чак и у сучајевима када су бактерије формирале посебно чврсте структуре, познате као биофилм, мелем је био ефикасан. Staphylococcus aureus или златни стафилокок име је добио по жутозеленој боји његових колонија. Патоген је и изазива мношто различитих инфекција и интоксикација почев од мањих инфекција коже до тешких болести. Staphylococcus aureus је као и све стафилококе, грам позитивна бактерија лоптастог облика и гради јата или гроздове што их чини тако опасним.

Једном када се ови гроздови успоставе, невероватно је тешко применити било какво антимикробно средство. Да би се разбио овај биофилм потребне су концентрације антибиотика сто до хиљаду пута веће него када су стафилококе слободне. У екстремним случајевима је чак потребна и ампутација како и се избегло тровање крви, односно сепса. Међутим, како показују нова истраживања, изгледа да у Балдовом мелему за очи има нешто што ови стафилококни биофилмови не могу да поднесу. Што је још значајније, изгледа да мелем делује и на друге сличне резистентне бактерије.

Рецепти из 9. века?

„Мислимо да ће мелем бити нарочито ефикасан у лечењу гангрене код дијабетичара, навела је микробиолог Фреја Харисон са Универзитета у Ворвику у изјави за Си-Ен-Ен. Међутим, постоји једна зачкољица – мелем делује само као мешавина свих потребних састојака. Када су истраживачи одвојили све састојке или прочистили сваки састојак појединачно, они нису били ни приближно ефикасни у уништавању сојева бактерија. Аутори сматрају да је то један од разлога зашто биљни лекови до сада нису били испитивани. У развоју и истраживању лекова данас је уобичајено да се изолују појединачна једињења, а историјски гледано, медицина се некада више бавила комбиновањем природних састојака, тако подупирући узајамна лековита својства.

„Већина антибиотика које данас користимо потиче од природних једињења, али наш рад указује на потребу да се истражују не само појединачна једињења већ и смеше природних производа за лечење инфекција.

На пример, у овој новој студији вино се показало као веома слабо антимикробно средство, али то не значи да је било у потпуности бескорисно, јер када су истраживачи уклонили вино из рецепта мелема, дошло је до драматичног пада ефикасности лека, што указује да вино ипак има нека важна антимикробна својства. Исто се потврдило и када су из мешавине изузети лук или говеђа жуч. Што је још важније смеса мелема није оштетила здраве ћелије. „Већина антибиотика које данас користимо потиче од природних једињења, али наш рад указује на потребу да се истражују не само појединачна једињења већ и смеше природних производа за лечење инфекција, наглашава Фреја Харисон.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар