MEĐU IZMEĐU

PRVE GALAKSIJE STARIJE

245 pregleda

Nastanak prvih zvezda i galaksija odigrao se ranije nego što se do sada mislilo. Evropski tim astronoma nije pronašao nikakve dokaze o postojanju prve generacije zvezda tokom perioda od 500 miliona do milijardu godina nakon Velikog praska”.

Istraživanje prvih galaksija i dalje predstavlja veliki izazov za moderne astronome. Još ne znamo kada i kako su prve zvezde i galaksije u univerzumu nastale. Na ova pitanja se pokušava dobiti odgovor kroz deep imaging posmatranja teleskopa „Habl”.Astronomi su tako u stanju da gledaju univerzum sve do 500 miliona nakon Velikog praska”.

Tim evropskih istraživača, predvođen Rahanom Batavdekar iz Evropske agencije za istraživanje svemira (ESA), proučavao je prvu generaciju zvezda u ranom univerzumu. Ove zvezde su nastale od prvobitne materije koja je nastala u velikom prasku. Sastojale su se samo od vodonika, helijuma i litijuma – jedinih elemenata koji su postojali pre nego što su procesi u jezgrima ovih zvezda stvorili teže elemente, poput kiseonika, azota, ugljenika i gvožđa. Batavdekar i njen tim su posmatrali rani univerzum od 500 miliona do milijardu godina posle velikog praska proučavajući grupu galaksija MACS J0416 i njeno paralelno polje uz pomoć teleskopa „Habl”, zajedno sa dodatnim podacima dobijenim od Nasinog svemirskog teleskopa Spicer” i zemaljskog Velikog teleskopa Evropske južne opservatorije.

„Nismo pronašli nikakve dokaze o postojanju prve generacije ovih zvezda u tom kosmičkom vremenskom intervalu”, rekla je Batavdekar.Ovi rezultati pokazuju da se najranija formacija zvezda i galaksija odigrala mnogo ranije nego što se može ispitati teleskopom „Habl”, što ostavlja prostor za dalja istraživanja sa budućim svemirskim teleskopom „Džejms Veb”.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Teleskop ,,Džejms Veb‘‘ neće dati odgovor o prvim galaksijama jer ih i nema. Standardni model univerzuma je čista religija kojom se manipuliše stvarnost.
    Stvarnost se u ovim izopačenim okolnostima ne može definisati. Neki su i digli ruke govoreći da ona ne postoji, već je to neka projekcija nekog događaja u nekom vremenu. Suština problema je u blokadi mišljenja, odnosno u postavljanju barijera, ili nekih granica. I dalje se koristi ta čuvena nebuloza o stvaranju univerzuma iz ničega, i da on ima svoj konačan dimenzioni okvir. A kada se postavi pitanje gde se nalazi taj univerzum koji je nastao eksplozijom, odgovor bi verovatno bio pa nigde jer se ne može definisati nešto što nema početak i kraj i koji ujedno izlazi iz okvira ograničenosti. Suludo je insistirati na nekom početku i nekom kraju.
    Beskonačnost nema ni početak ni kraj on je jednostavno univerzalan i nedokučiv.

Ostavite komentar