MEĐU IZMEĐU

PROŽDRE ZVEZDU DNEVNO

294 pregleda

Nezasiti apetit jedne od najvećih crnih rupa u univerzumu – „pojede jedno Sunce dnevno.

Jedna od najvećih crnih rupa u univerzumu čini se da ima apetit koji ide uz njenu veličinu. Nova merenja utvrdila su da je njena masa neverovatnih 34 milijarde puta veća od mase Sunca, a dnevno proguta mase ekvivalenta naše zvezde.To je čini jednom od najbrže rastućih crnih rupa u univerzumu, a njena masa je svrstava u posebnu kategoriju ultramasivnih crnih rupa.Poređenja radi, crna rupa u sredini Mlečnog puta 8.000 puta manje mase od nje.

„Ukoliko bi ,crna rupa’ u Mlečnom putu želela da naraste toliko, morala bi da proguta dve trećine zvezda u našoj galaksiji, objašnjava astronom Kristofer Onken iz Nacionalnog univerziteta Australije.Otkriće svemirskog behemonta prvi put je objavljeno 2018. godine. Crna rupa napaja džinovski kvazar (izvor elektromagnetnog zračenja) u sredini galaksije J2157.

U vreme kada je otkrivena, astronomi su procenili njenu masu na oko 20 milijardi Sunaca, a količinu materijala koju proguta na pola Sunca dnevno.Nova merenja pokazala su da je njen Švarcšild radijus – radius njenog horizonta događaja – 670 astronomskih jedinica (jedinica razdaljine Zemlje od Meseca).

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar