MEĐU IZMEĐU

PROTEIN ZA DOMAĆI TEST

411 pregleda

Hemijski fakultet isporučiće Institutu za primenu nuklearne energije prvu količinu rekombinantnih proteina novog koronavirusa, koji će biti jedan od glavnih sastojaka za domaći test za određivanja prisustva antitela na SARS-KoV-2.Stručnjaci sa Hemijskog fakulteta razvili su tehnologiju za dobijanje jednog od rekombinantnih proteina novog koronavirusa, koji je glavni kandidat za serološki test trenutno u razvoju na katedri za biohemiju, ističe prof. dr Tanja Ćirković Veličković.

Drugi kandidat je, kako kaže, na putu da bude razvijen i u narednim danima ili nedeljama će biti ovladano tehnologijom dobijanja drugog antigena.Test omogućava detekciju prisustva antitela u krvi osobe, odnosno pomaže lekarima da utvrde da li je organizam trenutno izložen ili je nekad bio izložen specifičnom infektivnom agensu, u ovom slučaju novom koronavirusu.

Za sada je dobijen jedan miligram, jer je za veće količine potrebno uložiti više rada i proširiti kapacitete, a i nabaviti polazne materijale koje u ovom trenutku nemamo.„Mi smo sa Kliničkim centrom potpisali ugovor o naučnoj i tehnološkoj saradnji i aplicirali smo za jedan veliki projekat preko SZO, odakle očekujemo da će doći jedan deo sredstava da bismo mogli da nastavimo svoje aktivnosti. Takođe, Vlada Srbije i Ministarstvo nauke su obećali pomoć, kaže Ćirković Veličkovićeva.Prema njenim rečima, rokovi su jako kratki, o čemu najbolje svedoči činjenica da je čitav projekat prokrenut pre nekoliko nedelja, a danas je dobijen i prvi protein.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar