?> РАДИЋЕМО НА ДАЉИНУ 2030. | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РАДИЋЕМО НА ДАЉИНУ 2030.

Flickr COM SALUD Agencia de

У не тако далекој будућности, запослени у најпаметнијим компанијама радиће на даљину из било ког дела света и комуницираће путем виртуелне стварности.

Технологије креирања виртуелног радног места већ постоје. Како цена неминовно опада и сама технологија постаје практичнија и транспарентнија, потражња за таквим радним местима ће експлодирати, због следећих трендова:

1. Здравствени ризици

Медицинска заједница одавно је истицала да су канцеларије суштински легло зараза и доводе до непотребног ширења болести. Када кијамо, капљице пролазе кроз читаву open-space канцеларију, задржавајући се на предметима које свакодневно додирујемо, али које се ретко чисте, попут тастатуре, миша, наслона за руку на столици. Виртуелне канцеларије немају никакав здравствени ризик, јер већ имате своје клице, преноси „Биз-лајф.

2. Утицај угљен-диоксида

Свакодневно коришћење превоза за одлазак на посао за последицу има испуштање велике количине угљен-диоксида. Саме канцеларије (посебно велике просторије са високим плафонима) такође имају утицај на ослобађање огромне стопе угљен-диоксида. Будући да су климатске катастрофе у току, то је неодрживо. Насупрот томе, виртуелне канцеларије имају минималан удео угљен-диоксида с обзиром на повезаност једног рачунара по особи.

3. Напуштање канцеларија

Испоставило се да „open-space“ канцеларије представљају катастрофу за продуктивност. Оне смањују, а не повећавају сарадњу и, ако урачунате губитак продуктивности, не штеде новац. За разлику од њих, виртуелне канцеларије би заправо повећале сарадњу и коштале би компанију, заправо, у основи ништа.

4. Потражња ређих вештина

Чак и у областима попут Силицијумске долине, може бити тешко или чак немогуће наћи раднике са знањем који поседују специфичне вештине и тада им морате плаћати огромне надокнаде, јер су трошкови живота толико високи. Помоћу виртуелне канцеларије компанија може да запосли било кога из било ког дела света, увелико повећавајући скуп квалификованих радника, а истовремено знатно смањујући износ новца који је потребан за плаћање запосленог.

5. Елиминација пристраности

Канцеларије у „опипљивом простору заснивају се на физичкој појави. Постоји стална дискриминација при запошљавању и напредовању жена, мањина, оних које нису конвенционално привлачне и свих који су у тридесетим или старији. Унутар виртуелне канцеларија свако може бити представљен аватаром који може или не мора да личи на стварну особу. Пристрасност заснована на изгледу постаје немогућа, јер је начин на који се особа појављује потпуно произвољан.

Због свих ових растућих трендова, за десет година централизоване канцеларије биће попут телефонских говорница … старији људи се сећају да су некада биле корисне, али које су од тада постале ирелевантне, застареле и непостојеће.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар