MEĐU IZMEĐU

RESPIRATOR SA MAŠINCA

307 pregleda

Stručnjaci sa Mašinskog i Medicinskog fakulteta u Beogradu, uz podršku Inovacionog centra Mašinskog fakulteta, razvili su prototip alternativnog respiratora, koji će, kada bude završen, moći da bude korišćen u urgentnim situacijama.

–Reč je o alternativnom respiratoru koji funkcioniše na principu automatizovanog ambulantnog balona, što je istovremeno i jedna od njegovih prednosti u odnosu na postojeća rešenja bazirana na turbinskim kompresorima. Naime, ambulantni balon se može koristiti i sa ručnim pogonom, što je od velike koristi u urgentnim situacijama (na primer pri nestanku električne energije) kao i pri redovnom transportu pacijenata – objašnjava za „Danas” dr Žarko Mišković, docent na Mašinskom fakultetu.

On dodaje da je uređaj koncipiran tako da je u potpunosti prilagodljiv različitim dimenzijama i tipovima ambulantnog balona, namenjenih različitim kategorijama pacijenata. Uređaj moguće koristiti i kod nesvesnih i kod svesnih pacijenata, koji sami pokušavaju da dišu). Jedan od ključnih razloga zašto je upravo ambulantni balon uzet kao osnova za razvoj novog uređaja je činjenica da je takva oprema odavno standardizovana i već decenijama je sastavni deo medicinskih kompleta za prvu pomoć u hitnoj pomoći i medicinskim ustanovama.

Na pitanje kada će uređaj biti završen i da li će početi njegova proizvodnja, Mišković kaže da je ovo još uvek prototip i da svakako ima prostora za dalja poboljšanja. – Nakon toga je potrebno verifikovati uređaj prema zahtevima odgovarajućih direktiva, a potom i klinički ispitati. Očekujemo da će alternativni respirator biti završen u najskorije vreme. Za sada ima puno zainteresovanih za njegovu proizvodnju, koji u ovom trenutku pažljivo procenjuju njegovu isplativost, dostupnost potrebnih komponenti i mogućnosti za optimizaciju proizvodnog procesa – ističe Mišković.

Viziri na poklon

Od početka vanrednog stanja studenti Mašinskog fakulteta prave vizire koje poklanjaju medicinskim ustanovama širom Srbije. Inicijativa je potekla od studenata Mihaila Petrovića, Uroša Letunice, Nikole Raičevića, Nikole i Miloša Petrašinovića, koji su došli na ideju kako da se za samo 10 minuta napravi zaštitna maska za lice. Uz pomoć pojedinaca i društveno odgovornih kompanija i podršku uprave Mašinskog fakulteta do sada je podeljeno više od 6.000 vizira.

(Izvor Danas)

O autoru

administrator

Ostavite komentar