MEĐU IZMEĐU

ROBOTI UMESTO NOVINARA

244 pregleda

 

Američka tehnološka kompanija Majkrosoft planira da otpusti na desetine novinara po ugovoru koji rade na njegovom veb-sajtu MSN i da umesto njih angažuje automatizovane sisteme za izbor vesti, objavili su američki i britanski mediji.

Trenutno novinari po ugovoru vrše selekciju članaka medijskih kuća, naslove i slike koji će biti objavljeni na sajtu MSN, prenosi Tanjug. Ove zadatke medijske proizvodnje uskoro će obavljati veštačka inteligencija, rekli su izvori za Sijetl tajms.Kompanija „Majkrosoft pak navodi da je reč o redovnoj analizi poslovanja, piše Bi-Bi-Si.

„To može rezultirati povećanim investicijama u neke oblasti i s vremena na vreme, promenama u drugim. Ove odluke nisu rezultat trenutne pandemije”, navodi kompanija.

„Majkrosoft”, kao i druge tehnološke kompanije, plaća medijskim organizacijama upotrebu njihovog sadržaja na svom sajtu. Ali zapošljava i novinare koji odlučuju o tome koje priče će se objaviti i kako će biti prezentovane. Krajem juna oko 50 novinara po ugovoru izgubiće posao, ali će ostati oni koji su zaposleni sa punim radnim vremenom.

„Demorališuće je pomisliti da mašine mogu da nas zamene”, rekao je jedan od novinara kojima preti otkaz.

„Majkrosoft” je jedna od mnogih tehnoloških kompanija koje eksperimentišu sa takozvanim robotizovanim novinarstvom u cilju smanjenja troškova. Kompanija „Gugl” takođe investira u ispitivanje takvog oblika rada.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar