MEĐU IZMEĐU

RUKAVICA PREVODILAC

240 pregleda

Istraživači sa Kalifornjskog univerziteta u Los Anđelesu razvili su jeftinu, visokotehnološku rukavicu koja može da prevede znakovni jezik u pisane i izgovorene reči na pametnom telefonu, prenosi Fast Company. Sistem funkcioniše u realnom vremenu i može da protumači 660 američkih znakovnih jezika sa obećavajućom tačnošću od 98,63%. To bi jednog dana moglo da se iskoristi za podučavanje više ljudi znakovnom jeziku i za pomoć gluvim ljudima da komuniciraju sa korisnicima koji ne znaju znakovni jezik.

Rukavice imaju senzore koji se rastežu napravljene od električno osetljivih prediva koji se protežu na svakom od pet prstiju. Signali putuju do ploče veličine kovanice postavljene na poleđini rukavice, koja potom bežični signal prenosi na pametni telefon. Aplikacija ih može pretvoriti u tekst u realnom vremenu brzinom do reči u sekundi (60 reči u minutu). Tim takođe postavlja senzore koji se lepe na lica testera da bi snimili izraze lica koji su deo američkog znakovnog jezika.Koncept nije nov, ali prototip rukavice je udobniji i daleko manje glomazne od ostalih dizajna, rekli su istraživači. Što je još bolje, delovi koštaju oko 50 dolara i cena može pasti još više sa velikom proizvodnjom, rekao je vanredni profesor Jun Čen.

Nakon još nekoliko godina razvoja, to bi omogućilo gluvim ljudima da lakše komuniciraju. „Nadamo se da će ovo otvoriti jednostavan način ljudima koji koriste znakovni jezik da direktno komuniciraju sa onima koji ga ne znaju, a ne da im je potreban neko drugi, rekao je Čen.Kritičari unutar zajednice gluvih nisu bili toliko impresionirani, rekavši da gluvi već imaju alate za pomoć u komunikaciji. „Bilo bi mnogo lakše kada bi se tehnologija usredsredila na dizajn zasnovan prema korisnicima, rekla je za Si-En-En Gabrijel Hodž, istraživač na postdoktorskim studijama koja je i gluva.

 

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar