МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РУКАВИЦА ПРЕВОДИЛАЦ

Илустрација

Истраживачи са Калифорнјског универзитета у Лос Анђелесу развили су јефтину, високотехнолошку рукавицу која може да преведе знаковни језик у писане и изговорене речи на паметном телефону, преноси Fast Company. Систем функционише у реалном времену и може да протумачи 660 америчких знаковних језика са обећавајућом тачношћу од 98,63%. То би једног дана могло да се искористи за подучавање више људи знаковном језику и за помоћ глувим људима да комуницирају са корисницима који не знају знаковни језик.

Рукавице имају сензоре који се растежу направљене од електрично осетљивих предива који се протежу на сваком од пет прстију. Сигнали путују до плоче величине кованице постављене на полеђини рукавице, која потом бежични сигнал преноси на паметни телефон. Апликација их може претворити у текст у реалном времену брзином до речи у секунди (60 речи у минуту). Тим такође поставља сензоре који се лепе на лица тестера да би снимили изразе лица који су део америчког знаковног језика. Kонцепт није нов, али прототип рукавице је удобнији и далеко мање гломазне од осталих дизајна, рекли су истраживачи. Што је још боље, делови коштају око 50 долара и цена може пасти још више са великом производњом, рекао је ванредни професор Јун Чен.

Након још неколико година развоја, то би омогућило глувим људима да лакше комуницирају. „Надамо се да ће ово отворити једноставан начин људима који користе знаковни језик да директно комуницирају са онима који га не знају, а не да им је потребан неко други, рекао је Чен. Kритичари унутар заједнице глувих нису били толико импресионирани, рекавши да глуви већ имају алате за помоћ у комуникацији. „Било би много лакше када би се технологија усредсредила на дизајн заснован према корисницима, рекла је за Си-Ен-Ен Габријел Хоџ, истраживач на постдокторским студијама која је и глува.

 

(Извор PC press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар