MEĐU IZMEĐU

RUSKA VAKCINA GOTOVA

376 pregleda

Direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev izjavio je da je do kraja 2020. godine moguće proizvesti 200 miliona doza vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Institut „Gamalej.

 

„Zahvaljujući proizvodnji ove vakcine uz partnerstvo sa nekoliko zemalja moći ćemo da proširimo njenu proizvodnju na 200 miliona doza do kraja godine”, napisao je Dmitrijev u svojoj kolumni za „Njuzvik”.On ističe da su ovakve adenovirusne vakcine razvili ruski Institut „N.F. Gamalej” i Univerzitet u Oksfordu, u saradnji sa kompanijom „Astra Zeneka” i kineskom kompanijom „Kansino bajolodžiks”.

Prema njegovim rečima, na tržištu će se prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru ove godine, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji mRNK najranije će se pojaviti početkom sledeće godine, jer je još uvek potrebno da se ispita na bezbednost i uticaj na plodnost.Dmitrijev procenjuje da će sledeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, zasnovanih na adenovirusnim vektorima, „što će omogućiti svetu da se efikasno bori protiv virusa korona.Dmitriev je dodao i da se prvi ruski lek za virus korona „avifavir već isporučuje inostranstvu, a njegova proizvodnja povećana je na 300 hiljada doza mesečno. Kupuju ga, između ostalog, Belorusija, Kazahstan, Kolumbija, Brazil, Bugarska, Meksiko, Saudijska Arabija, Peru – ukupno više od 50 zemalja.

Podaci istraživanja Ministarstva odbrane Rusije i ruskog Nacionalnog istraživačkog centra „Gamalej ukazuju na to da je vakcina protiv kovida-19 bezbedna i da se dobro podnosi, saopštilo je Ministarstvo. U saopštenju se navodi da je prva grupa dobrovoljaca koja je učestvovala u testiranju vakcine protiv virusa korona otpuštena iz bolnice.

„Tokom 28 dana nakon vakcinacije pokazatelji vitalnih funkcija dobrovoljaca ostali su u granicama normale, nisu zabeležena ozbiljna neželjena dejstva, zdravstvene tegobe, komplikacije ili neželjene reakcije. Podaci laboratorijskih i instrumentalnih ispitivanja omogućavaju nam da sa uverenošću govorimo da je vakcina bezbedna i da se dobro podnosi”, naglašava Ministarstvo. Prva etapa istraživanja vakcine počela je 18. juna, kada je vakcinisano 18 dobrovoljaca. Druga grupa od 20 dobrovoljaca vakcinisana je 23. juna.  Dobrovoljci će 42. dana nakon prve vakcinacije morati na jedan dan da se vrate u bolnicu kako bi obavili završni lekarski pregled.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar