МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РУСКА ВАКЦИНА ГОТОВА

Спутњик/Виталиј Бјелоусов

Директор Руског фонда за директна улагања Кирил Дмитријев изјавио је да је до краја 2020. године могуће произвести 200 милиона доза вакцине против вируса корона, коју је развио Институт „Гамалеј.

 

„Захваљујући производњи ове вакцине уз партнерство са неколико земаља моћи ћемо да проширимо њену производњу на 200 милиона доза до краја године”, написао је Дмитријев у својој колумни за „Њузвик”.Он истиче да су овакве аденовирусне вакцине развили руски Институт „Н.Ф. Гамалеј” и Универзитет у Оксфорду, у сарадњи са компанијом „Астра Зенека” и кинеском компанијом „Кансино бајолоџикс”.

Према његовим речима, на тржишту ће се прво појавити вакцине засноване на аденовирусу које ће добити званично одобрење у септембру ове године, а вакцина заснована на новој технологији мРНК најраније ће се појавити почетком следеће године, јер је још увек потребно да се испита на безбедност и утицај на плодност. Дмитријев процењује да ће следеће године бити произведено више од три милијарде доза вакцина, заснованих на аденовирусним векторима, „што ће омогућити свету да се ефикасно бори против вируса корона. Дмитриев је додао и да се први руски лек за вирус корона „авифавир већ испоручује иностранству, а његова производња повећана је на 300 хиљада доза месечно. Купују га, између осталог, Белорусија, Казахстан, Колумбија, Бразил, Бугарска, Мексико, Саудијска Арабија, Перу – укупно више од 50 земаља.

Подаци истраживања Министарства одбране Русије и руског Националног истраживачког центра „Гамалеј указују на то да је вакцина против ковида-19 безбедна и да се добро подноси, саопштило је Министарство. У саопштењу се наводи да је прва група добровољаца која је учествовала у тестирању вакцине против вируса корона отпуштена из болнице.

„Током 28 дана након вакцинације показатељи виталних функција добровољаца остали су у границама нормале, нису забележена озбиљна нежељена дејства, здравствене тегобе, компликације или нежељене реакције. Подаци лабораторијских и инструменталних испитивања омогућавају нам да са увереношћу говоримо да је вакцина безбедна и да се добро подноси”, наглашава Министарство. Прва етапа истраживања вакцине почела је 18. јуна, када је вакцинисано 18 добровољаца. Друга група од 20 добровољаца вакцинисана је 23. јуна.  Добровољци ће 42. дана након прве вакцинације морати на један дан да се врате у болницу како би обавили завршни лекарски преглед.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар