МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СЛЕПИ ВИДЕЛИ СЛОВА

José Antonio Alonso

Људима који су изгубили вид омогућено је да виде слова која су помоћу електричне стимулације била исписана на површини њиховог мозга. То је први корак ка развоју имплантата који би могао омогућити сложенији вид.

„Изузетно смо узбуђени због чињенице да су слепи људи успели видети слова јер то значи да ћемо у будућности моћи побољшати овај механизам”, рекао је неуролог Даниел Јошор са Универзитета Пенсилванија и додао да желе слепим пацијентима да вратите неки облик корисне визуелне функције и побољшају квалитет њиховог живота, преноси портал „Индекс”. Јошор и његови колеге радили су с пет особа којима су у видном кортексу, подручју мождане коре одговорном за обраду визуалних информација, уградили електроде.

 

Када су стручњаци узастопно стимулисали електроде како би исписале” облике одређених слова на површини мозга, сви су известили да виде ужарене мрље или линије у облику тих слова. 

Ово истраживање указује на то да ова врста вида вероватно захтева активирање више можданих станица у низу, а не истовремено, рекао је неуролог Џорџи Бузаки са Универзитета Њујорк. Тај механизам визуализирања може се упоредити са стварањем облика слова на површини коже потезима прстију. Мозгу је лакше препознати облик када га прати у низу него када се прстима притисну сва места на кожи истовремено, објаснио је Бузаки. 

„Будући дизајни имплантата вероватно ће користити више хиљада електрода много финије израде како би створили жељени облик”, рекао је неуролог Мишел Бичам с Медицинског факултета у Тексасу који је учествовао у истраживању. Могућност уочавања облика члана породице или омогућавање независније навигације био би невероватан напредак за многе слепе пацијенте”, додао је он.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар