MEĐU IZMEĐU

SLEPI VIDELI SLOVA

213 pregleda

Ljudima koji su izgubili vid omogućeno je da vide slova koja su pomoću električne stimulacije bila ispisana na površini njihovog mozga. To je prvi korak ka razvoju implantata koji bi mogao omogućiti složeniji vid.

„Izuzetno smo uzbuđeni zbog činjenice da su slepi ljudi uspeli videti slova jer to znači da ćemo u budućnosti moći poboljšati ovaj mehanizam”, rekao je neurolog Daniel Jošor sa Univerziteta Pensilvanija i dodao da žele slepim pacijentima da vratite neki oblik korisne vizuelne funkcije i poboljšaju kvalitet njihovog života, prenosi portal „Indeks”. Jošor i njegovi kolege radili su s pet osoba kojima su u vidnom korteksu, području moždane kore odgovornom za obradu vizualnih informacija, ugradili elektrode.

 

Kada su stručnjaci uzastopno stimulisali elektrode kako bi ispisale” oblike određenih slova na površini mozga, svi su izvestili da vide užarene mrljeili linije u obliku tih slova. 

Ovo istraživanje ukazuje na to da ova vrsta vida verovatno zahteva aktiviranje više moždanih stanica u nizu, a ne istovremeno, rekao je neurolog Džordži Buzaki sa Univerziteta Njujork. Taj mehanizam vizualiziranja može se uporediti sa stvaranjem oblika slova na površini kože potezima prstiju. Mozgu je lakše prepoznati oblik kada ga prati u nizu nego kada se prstima pritisnu sva mesta na koži istovremeno, objasnio je Buzaki. 

„Budući dizajni implantata verovatno će koristiti više hiljada elektroda mnogo finije izrade kako bi stvorili željeni oblik”, rekao je neurolog Mišel Bičam s Medicinskog fakulteta u Teksasu koji je učestvovao u istraživanju. Mogućnost uočavanja oblika člana porodice ili omogućavanje nezavisnije navigacije bio bi neverovatan napredak za mnoge slepe pacijente”, dodao je on.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar