МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СМРТОНОСНИ РАЗВОДИ

Pixabay

Људи који су прошли кроз развод имају већу вероватноћу за прерану смрт у односу на оне који имају проблем са алкохолом, људе са новчаним проблемима и на оне који никад нису били у браку, показала је нова студија.

Научници су 13.611 одраслих Американаца, старих између 50 и 104 године, питали о животним навикама у претходних 16 година, између 1992. и 2008. године. Затим су прикупљали податке о онима који су умрли између 2008. и 2014. године, било путем националних евиденција о смртности или преко интервјуа с рођацима. Учесници су испитивани у односу на 57 различитих социо-економских фактора.

Узрок ране смрти број један је пушење, међутим, развод је био на другом месту, испред злоупотребе алкохола, финансијских тешкоћа и незапослености. Претходне студије су такође показале да разведени људи имају више проблема са алкохолом и цигаретама, што додатно повећава ризик за прерану смрт. Студија је нашла и одређене доказе о томе, како се стопе смртности разликују по полу, раси али и образовању, али да је у питању занемарљив утицај, у односу на фактор „преживљавања развода“.

Анкета рађена са 2.000 Британаца ставила је новац на врху листе узрока проблема у браку, а један од три пара тврди је да је то највећи узрок њихових брачних размирица. У Великој Британији је у 2018. години било 90.871 развода, што је пад од 10,6 процената у поређењу с претходном годином и најмањи број од 1971. године. Очекује се да ће број развода и даље опадати јер се више парова одлучује за заједнички живот, уместо церемоније венчања и озваничење везе законски.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар