МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СПРЕЈ УБИЈА КОРОНУ

Depositphotos/Alla Serebrina

Научници са америчког универзитета Вирџинија тек сматрају да су пронашли решење за дезинфекцију: површински премаз који убија коронавирус у року од само сат времена.

„Теза је да кад вирус са капљицама падне на неку тврду површину, он у том тренутку није активан”, објашњава главни аутор студије Вилијам Дакер, професор хемијског инжењерства, који је, уз још двојицу колега, учествовао на овом пројекту. Тим блиско сарађује са Леом Пуном, професором хонгконшке школе јавног здравља. Пун је познат по свом истраживању вируса SARS-CoV-1, одговорног за епидемију SARS-a 2003. и 2004. године.

Дакерова екипа успела је да направи премаз који у сат времена након наношења на површину, била она стаклена, од нерђајућег челика или неких других материјала, убија чак 99.9% вируса. Такође, ефикасан је и након што недељу дана стоји у води.Један сат најкраће је раздобље које смо до сада тестирали, а сад испитујемо деловање у још краћем времену”, рекао је Дакер.

Истраживачи се надају да ће њихов премаз деловати већ након неколико минута. Истражује се могућност масовне производње овог премаза, а он се не љушти чак ни кад га зарежете скалпелом, и уништава вирусе и након вишеструког излагања.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар