MEĐU IZMEĐU

SRBIJA IZBACUJE HUAVEJ?

611 pregleda

U sporazumu koji je danas potpisan u Vašingtonu između najviših predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i Kosova, Srbija se obavezala da sprovede čitav niz mera i poteza koji nisu u direktnoj vezi sa statusom teritorije koja je u vreme SFRJ bila sastavni deo Srbije. Jedna od tih tačaka se odnosi i na telekomunikacije.

Naime, tekst sporazuma koji su preneli brojni domaći i međunarodni mediji dospeo je u javnost putem zvaničnog naloga direktora televizije Kljan Kosova, koji je pratio razgovore i došao do papira preko tamošnjeg premijera Avdulaha Hotija.U objavljenom tekstu stoji i sledeći pasus (prevedeno sa engleskog):Obe strane (Srbija i Kosovo, prim. ur.) se obavezuju da će zabraniti korišćenje 5G mreže koju isporučuju neprovereni isporučioci (untrusted vendors) u svojim telekomunikacionim mrežama. Tamo gde je ta oprema već prisutna, obe strane će pristupiti uklanjanju opreme i drugim vidovima posredovanja u razumnim vremenskim rokovima.”


Deo sporazuma posvećen telekomunikacionoj infrastrukturi
(Izvor Kljan Kosova”).

Tekst nedvosmisleno koristi rečnik koji američki režim upotrebljava već godinama kada govori o onima koji su ih pretekli u tržišnom nadmetanju u sferi telekomunikacija – pre svega kada je reč o kompaniji Huavej”. Ovakvi izrazi su pratili sve dosadašnje akcije američkog režima usmerene protiv kineske kompanije, a potezi su bili dvopartijski, odnosno za sve sankcije i druge kaznene mere je redovno dobijana podrška kako Republikanske, tako i Demokratske partije, tako da ne treba očekivati da će se to promeniti u budućnosti.

S druge strane, telekomunikaciona oprema koju koriste kompanije na području Srbije je u dobroj meri upravo oprema kompanije Huavej”, koja je zbog naprednih karakteristika, povoljne cene i visoke stope fleksibilnosti rado primljena u svim državama koje žele da brzo i efikasno nadoknade zaostatak za najrazvijenijim zemljama sveta u sferi telekomunikacija.


Prva strana potpisanog sporazuma; Pretposlednji pasus se tiče telekomunikacija (Izvor
Kljan Kosova”)

Istina, ovaj sporazum se može tumačiti na različite načine. Verovatno bi primarni izgovor mogao biti da Srbija još nije ni počela da uvodi 5G mrežu, pa da teoretski ovaj sporazum zapravo neće uticati na postojeću infrastrukturu, ali bi bilo logično očekivati da američka uprava neće Srbiji dozvoliti da koristi Huavej” telekomunikacionu opremu aktuelne generacije, posebno imajući u vidu u koliko je širokoj upotrebi.

Ne treba zaboraviti da se infrastrukturna rešenja kompanije Huavej” nalaze i u svim data centrima, sistemu fiksne telefonije, optičkoj infrastrukturi i tako dalje, tako da ostaju ozbiljne dileme šta će se sa tim dešavati u narednom periodu. Hoće li ovaj sporazum po domaću informaciono-telekomunikacionu infrastrukturu ostaviti posledice nalik na one koje je ostavio Kumanovski sporazum, vreme će pokazati. Više će se znati, valjda, po povratku srpske delegacije iz Sjedinjenih Američkih Država…

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

1 komentar

Ostavite komentar