MEĐU IZMEĐU

STOP RAKU DEBELOG CREVA

319 pregleda

Naučni tim Medicinskog univerziteta u Beču otkrio je do sada nepoznat način nastanka raka debelog creva: jedna vrsta bakterije inhibira imuni sistem na ćelijskom nivou i time sprečava lokalnu upalu debelog creva. Tako nastaju prostori u kojima se razvijaju tumori koji ostaju neotkriveni. Novi cilj imunoterapije trebalo bi da se odvija na ćelijskom nivou tj. na nivou Panetovih ćelija.

Tumori su razvili mehanizme koje naš imuni sistem ne prepoznaje pa su otporni na terapiju i dugo ostaju neotkriveni. Da bi ćelijska imunoterapija bila uspešna, važno je da se osetljivost ćelija tumora poveća.Studijska grupa bečkog Medicinskog univerziteta, sa Robertom Eferlom iz Instituta za istraživanje raka na čelu, otkrila je da Panetove ćelije stvaraju gen IDO1, koji sprečava vršenje funkcija imunog sistema u borbi protiv raka debelog creva.

Panetove ćelije se nalaze u predelima matičnih ćelija koje su odgovorne za regeneraciju crevne sluznice. Naučni tim je kod jedne vrste miševa isključio transkripcioni faktor Stat1 u ćelijama crevnog epitela, a kao rezultat razvili su se manji i manje agresivni tumori. Ovi tumori su bili infiltrirani u imune ćelije koje imaju važnu ulogu upravo u odbrani od tumora.Istraživačka grupa je otkrila da tumori kojima transkripcioni faktor Stat1 nedostaje, pokazuju smanjenu ekspresiju gena IDO1. Ovo saznanje je značajno, jer gen IDO1 stvara kinurenin koji suzbija reakciju imunog sistema na tumor i pospešuje njegov rast.

„Naša hipoteza glasi da bakterijski mikrobiom aktivira imunološku kontrolnu tačkuIDO1 u Panetovim ćelijama i sprečava lokalnu upalu debelog creva. Time se stvaraju imunosupresivne niše u kojima mogu da se razviju tumori debelog creva. Novi cilj imunoterapije bi trebalo da se odvija na nivou Panetove ćelije, gde se vrši regulacija gena IDO1”, izjavio je šef istraživačkog tima Robert Eferl.Ova studija je nedavno objavljena u naučnom časopisu Nature-Journal Communications Biology.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar