MEĐU IZMEĐU

SUROVI MRAV S KLJOVAMA

322 pregleda

Ostaci insekta stari 99 miliona godina nađeni su u ćilibaru, a naučnici su ga nazvali „mrav iz pakla jer je imao rogove i vilicu nalik na kljove, kakvu nema nijedan drugi insekt, i nemilosrdno je ubijao svoje žrtve, najčešće bubašvabe.

Ovaj fosil mrava dao je naučnicima mogućnost da utvrde kako je insekt predator, rođak današnjih mrava, opstajao na planeti 20 miliona godina, a onda nestao, objavljeno  je u naučnom radu Instituta za tehnologiju Nju Džerzija.„Od kada su prvi primerci ovakvih mrava nađeni pre stotinak godina, bila je misterija zašto je ova izumrla životinja toliko različita od današnjih mrava, rekao je Filip Barden, vođa istraživačkog tima koji je proučavao ostatke mrava iz pakla, prenosi Ju-Es-Ej tudej.

„Ovaj fosil otkriva mehanizam iza onoga što možemo nazvati evolucionim eksperimentom i iako smo videli mnogo takvih eksperimenata, ipak nismo imali jasnu sliku o putevima koji su do njih vodili, rekao je Barden.U istraživanju su, pored naučnika iz Amerike, učestvovale i njihove kolege iz Kine i Francuske. Naučnici su utvrdili da fosil sadrži ne samo ostatke mrava, već i njegove poslednje žrtve, jedne vrste bubašvabe.To je naučnicima omogućilo da otkriju važan mehanizam po kom se davni mravi-predatori razlikuju od sadašnjih rođaka.

Naime, „mrav iz pakla“ mogao je da pomera donju vilicu gore-dole, za razliku od današnjih mrava, koji je pomeraju levo-desno.„Čak 99 odsto živih vrsta koje su nekada postojale na Zemlji je izumrlo. Kako prolazimo kroz šesto masovno izumiranje u istoriji planete, veoma je važno da razumemo šta je to što dovodi do izumiranja nekih vrsta, dok druge uspevaju da prežive. Tako su i fosili insekata podsetnik da nešto što je sveprisutno i nama blisko, kao što su mravi, može da izumre, kaže Barden.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar