MEĐU IZMEĐU

TALASI ZVEČE OKO ZEMLJE

222 pregleda

Kao što Mesec utiče na naša mora i izaziva plime, takođe utiče i na našu atmosferu, zajedno sa Suncem, stvarajući talase na nebu.

Nova studija sada pokazuje kako neki nebeski talasi” odjekuju oko Zemlje, u stvari, veoma slično kako bi zvečali” i unutar zvona.U vodi, talasi se šire prenošenjem energije. Energija se širi i našim nebom, od stvari koje emituju toplotu do gravitacionog povlačenja nebeskih tela, piše Frans pres.Ovi atmosferski talasi ne kreću se isto kao okeanski, ali i dalje su prepoznatljivi, ako neko zna šta treba da gleda: kretanje usko sabijenog vazduha, u džepovima hiljadu kilometrima dugim.

Prethodne studije bile su usmerene na lokalizovane prostore i ograničene vremenske skale, što omogućava detekciju nebeskih talasa između 1.000 i 10.000 kilometara dužine, sa talasnom frekvencijom od nekoliko sati. Ali, podaci koji su nedavno postali dostupni otvorili su mnogo širu sliku po ovom pitanju.Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), obezbeđuje podatke iz sata u sat za atmosferske podatke u celom svetu, za pet dana. Takođe, taj sajt upoređuje te podatke i sa istorijskim merenjima, koja datiraju od 1979. godine.

To je omogućilo Takatašiju Sakasakiju sa Kjoto univerziteta i naučniku za ispitivanje atmosfere Kevinu Hamoltonu sa Havajskog univerziteta da ispitaju podatke o atmosferskom pritisku u poslednjih 38 godina, uključujući nebeske talase između dva sata i dva dana, i talasne dužine veće od 5.000 kilometara.Na ovoj skali, naučnici su mogli da primete i neke unapred otkrivene mesečeve i sunčeve atmosferske talase, zajedno sa globalnim rezonantnim modalitetima, koje je predvideo još Pjer-Simon Laplas, francuski fizičar iz 19. veka.

Ukoliko ti talasi putuju vazduhom pravom brzinom i na pravoj visini, oni mogu da se usklade sa atmosferom, stvarajući rezonancu. To talasima omogućava da oforme dovoljno stabilan obrazac da vibrira kroz celu atmosferu, kao što zvuk odzvanja u zvonu.I zaista, naučnici su otkrili mnogo ovih rezonantnih nebeskih talasa, koji su se proširili celom planetom, i doprineli utisku zvonjenja zvona u atmosferi”. To uključuje i mnoge rezonantne modalitete koji kruže tropskim predelima.Kad sve zbrojimo, ispada da naša atmosfera zvoni poput zvona”, kaže Hamilton.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar