MEĐU IZMEĐU

TRAG TAMNE MATERIJE?

293 pregleda

Međunarodni tim naučnika uspeo je prvi put da registruje neutralne atome vodonika van naše galaksije, što bi mogao da bude veliki iskorak u rasvetljavanju misterije tamne materije.

Do otkrića se došlo zahvaljujući najvećem svetskom radio-teleskopu Fast koji se nalazi na planinskom vencu jugozapadne kineske provincije Guejdžou. Taj teleskop u Kini, inače, zovu i „Nebesko oko.Ovo je prvi put da je vodonik u neutralnom stanju otkriven van Mlečnog puta.

Pomoću merenja neutralnog vodonika i ugljen-monoksida, naučnici mogu da procene dinamičku masu galaksija na različitim radijusima i detaljnije da prouče raspodelu bariona (vrste subatomske čestice) i tamne materije, objasnio je doktor Čeng Čeng, vodeći autor istraživanja.Veruje se da tamna materija čini 85 odsto materije univerzuma, ali još uvek nije dovoljno istražena. Ovo otkriće bi, stoga, moglo da pomogne u rešavanju jedne od najvećih misterija koje zbunjuju naučnike.

Podsetimo, Kina je početkom januara i zvanično otvorila najveći svetski radio-teleskop koji će koristiti za svemirska istraživanja i potragu za vanzemaljskim oblicima života. U pitanju je pravo čudo tehnike veličine skoro neverovatnih 30 fudbalskih igrališta.Gradnja teleskopa je završena 2016. godine i od tada su sprovođeni testovi i otklanjani nedostaci.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Takozvana tamna materija i tamna energija se mogu lako objasniti specijalnom i generalnom teorijom relativiteta.Nema tu nikakve nepoznate materije ,nprWIMP,niti bilo kakve energije vakuma koja je odgovorna za „širenje“prostora-tamna energija.

Ostavite komentar