МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТРАГ ТАМНЕ МАТЕРИЈЕ?

AFP/Xinhua/Liu Xu

Међународни тим научника успео је први пут да региструје неутралне атоме водоника ван наше галаксије, што би могао да буде велики искорак у расветљавању мистерије тамне материје.

До открића се дошло захваљујући највећем светском радио-телескопу Фаст који се налази на планинском венцу југозападне кинеске провинције Гуејџоу. Тај телескоп у Кини, иначе, зову и „Небеско око. Ово је први пут да је водоник у неутралном стању откривен ван Млечног пута.

Помоћу мерења неутралног водоника и угљен-моноксида, научници могу да процене динамичку масу галаксија на различитим радијусима и детаљније да проуче расподелу бариона (врстe субатомске честице) и тамне материје, објаснио је доктор Ченг Ченг, водећи аутор истраживања. Верује се да тамна материја чини 85 одсто материје универзума, али још увек није довољно истражена. Ово откриће би, стога, могло да помогне у решавању једне од највећих мистерија које збуњују научнике.

Подсетимо, Кина је почетком јануара и званично отворила највећи светски радио-телескоп који ће користити за свемирска истраживања и потрагу за ванземаљским облицима живота. У питању је право чудо технике величине скоро невероватних 30 фудбалских игралишта. Градња телескопа је завршена 2016. године и од тада су спровођени тестови и отклањани недостаци.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

1 коментар

  • Takozvana tamna materija i tamna energija se mogu lako objasniti specijalnom i generalnom teorijom relativiteta.Nema tu nikakve nepoznate materije ,nprWIMP,niti bilo kakve energije vakuma koja je odgovorna za “širenje”prostora-tamna energija.

Оставите коментар