MEĐU IZMEĐU

TUNGUSKI UDARNI TALAS

429 pregleda

Tim ruskih naučnika izneo je novu verziju događaja poznatog kao Tungunska eksplozija. Prema njihovim proračunima, u junu 1908. godine kroz Zemljinu atmosferu je mogao proći gvozdeni asteroid koji je prouzrokovao udarni talas i izazvao pustoš u radijusu od nekoliko desetina kilometara.

Fizičari iz Krasnojarskog naučnog centra Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka izneli su tezu prema kojoj gvozdeni asteroid nije pao na Zemlju, ali je proleteo kroz atmosferu, prouzrokujući snažan aerodinamički udarni talas. Naučno istraživanje je objavljeno u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.Kako bi objasnili Tungunsku eksploziju, sibirski naučnici su napravili matematički model ponašanja svemirskih tela u atmosferi naše planete. Oslanjajući se na rezultate modeliranja, istraživači su pretpostavili da je 30. juna 1908. godine u blizini reke Podkamena Tungunska iznad površine zemlje proleteo gvozdeni asteroid, prečnika od 100 do 200 metara.

Prema mišljenju naučnika, asteroid je prošao i kroz atmosferu na minimalnoj visini od 10 do 15 kilometara iznad površine Zemlje, brzinom 20 kilometara u sekundi. To je izazvalo snažan aerodinamički pritisak i udarni talas, a takođe je izazvalo požare, koji su zahvatili više od 160 kilometara kvadratnih teritorije.Naučnici smatraju da se nije dogodio direktan sudar sa Zemljom. Svemirsko telo je nastavilo da se kreće u orbiti oko Sunca, izgubivši polovinu svoje mase, koja je u početku iznosila više od tri miliona tona. Prema mišljenju naučnika, ta činjenica objašnjava zašto nisu pronađeni ostaci meteorita u oblasti epicentra aerodinamičkog udara.

„Izračunali smo karakteristike putanje za svemirska tela prečnika od 50 do 200 metara, koja se sastoje od gvožđa, leda ili stena, kao što su kvarc ili lunarno tlo. Model pokazuje da Tungunsko telo nije moglo biti napravljeno od kamena ili leda, zbog niske čvrstoće ovih materijala, koja dovodi do brzog raspadanja u atmosferi u uslovima ogromnog aerodinamičkog pritiska, za razliku od gvožđa, rekao je rukovodilac projekta, naučnik Sergej Karpov.

Prema rečima naučika, njihov model će biti od koristi prilikom određivanja stepena opasnosti koju prouzrokuju asteroidi.Model će omogućiti da se izračuna verovatnoća sudara takvih objekata sa Zemljom, njihova svojstva i posledice pada.

Podsetimo, 30. juna 1908. godine iznad šumskog područja u udaljenom delu istočnog Sibira proletela je vatrena lopta, koja je eksplodirala na visini od oko 10 kilometara i izazvala potpunu pustoš u okolini eksplozije. Procenjuje se da je energija eksplozije bila između 10 i 15 megatona. Seizmički talasi su dvaput opisali Zemljinu kuglu i bili su registrovani seizmografima širom planete. Nije bio pronađen nikakav udarni krater, niti delovi meteorita. Tajna Tungunske eksplozije izrodila je veliki broj hipoteza, ali je događaj do danas nerazjašnjen.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar