MEĐU IZMEĐU

„CRNA RUPA” NAJBLIŽA

256 pregleda

Grupa astronoma iz Evropske južne opservatorije (ESO) i drugih instituta otkrila je crnu rupu” koja je udaljena samo 1.000 svetlosnih godina od Zemlje. Radi se o do sada nama najbližoj pronađenoj crnoj rupi”, deo trostrukog sistema koji možemo videti golim okom kada je nebo vedro.

Naučnici su pomoću dvometarskog teleskopa koji se u Evropskoj južnoj opservatoriji u Čileu pratili dve zvezde sistema HR 6819 i našli dokaze o postojanju dodatnog nevidljivog svemirskog tela. Smatraju da bi u budućnosti mogli da pronađu mnogo sličnih crnih rupa”, navodi ESO, a prenosi Dejlimejl”.

Jako smo se iznenadili kada smo shvatili da smo otkrili prvi zvezdani sistem s ,crnom rupom’, koji se može da se vidi golim okom”, rekao je astronom Petr Hardava iz Češke akademije nauka i koautor istraživanja. Ovaj trostruki sistem nam je toliko blizu da njegove zvezde možemo uočiti s južne Zemljine polusfere bez teleskopa. Uočeno je da ova crna rupa”ne deluje nasilno na svoju okolinu.

Astronomiveruju da bi ovo otkriće moglo da razjasni nedoumice koje postoje o drugom sistemu sa dve zvezde, zvanim LB-1, koji takođe može imaticrne rupe”.Kada znamo na šta da obratimo pažnju, onda povećavamo šanse da ćemo to naći”, navodi drugi istraživač.Otkriće ovog trostrukog sistema s unutrašnjim parom i udaljenom zvezdom moglo bi da pruži odgovore o nasilnim kosmičkim spajanjima koja oslobađaju snažne gravitacione talase da se mogu uočiti sa Zemlje. Neki astronomi smatraju da se takva spajanja mogu dogoditi u sistemima slične konfiguracije kao HR 6819 ili LB-1, ali kada je unutrašnji par sastavljen od dve crne rupe” ili crne rupe” i neutronske zvezde.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar