MEĐU IZMEĐU

CRNI MESEC NAD EVROPOM

316 pregleda

Zvezde i nebo zaklonio je veliki oblak sumporom bogatih čestica u stratosferi, koje su se vremenom spustile na tlo.

Zamislite noćno nebo bez svetle lopte vodilje koju nazivamo mesecom. Sada zamislite da to traje mesecima, pa možda i godinama. To se i desilo pre malo više od 900 godina, a naučnici sada znaju i ko je krivac.Čudni prirodni fenomen desio se 1110. godine, a nova studija stručnjaka sa Univerziteta u Ženevi zaključila je da je kombinacija vulkanskog pepela, sumpora i hladnog vremena dovela do nestanka meseca sa neba.

Zemljina atmosfera pretrpela je tada veliku promenu – zvezde i nebo zaklonio je veliki oblak sumporom bogatih čestica u stratosferi, koje su se vremenom spustile na tlo.Ledene površine širom sveta čuvaju ove dokaze tokom izuzetno velikih vremenskih perioda, što može da pomogne naučnicima da odrede približno tačne datume, zavisno od sloja u leda u kojem su pronađene čestice.

Iako je već potvrđeno da se mesečev nestanak zaista desio, različite teorije su predlagane.Jedna naučna studija zaključila je da je erupcija islandskog vulkana Hekla 1104. godine dovela do višemesečnog zaklanjanja Zemljinog satelita.Međutim, novije istraživanje utvrdilo je da prethodno proučavanje grenlandskog leda Greenland Ice Core Chronology 2005 pokazuje pogrešne datume nekih događaja.

„Spektakularni atmosferski optički fenomeni povezani sa vulkanskim aerosolima na velikim visinama su takođe privukli pažnju hroničara iz tih vremena, navodi se u novoj studiji.Otkrili su da se još jedna vulkanska erupcija desila, i to 1108. godine, kada je japanski vulkan Asama proradio i mesecima izbacivao veliku količinu materijala u atmosferu. Erupcija Asame iz 1108. bila je mnogo veća od one iz 1783. godine koja je usmrtila više od 1.400 ljudi.U jednom dnevniku iz tog perioda se navodi: „Vatra se javila na vrhu vulkana, a debeo sloj pepela prekrio je vrtove i polja, toliko da pirinač nije mogao da raste. Nikada do sada ništa slično nismo videli.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar