MEĐU IZMEĐU

JAJNE ĆELIJE BIRAJU

221 pregleda

Čak i kada izaberete partnera i odlučite da sa njim imate dete, možete da imate probleme da prosto ne možete da zatrudnite, iako je biološki sve u savršenom redu.

„Ideja da jajne ćelije biraju spermatozoide je nova na polju proučavanja ljudske plodnosti, kaže klinički embriolog Danijel Brajson sa Univerziteta u Mančesteru.Stručnjaci sa Univerziteta u Stokholmu i Mančesteru su, međutim, utvrdili da se baš to dešava kada su testirali folikularnu tečnost koja okružuje jajne ćelije.

Jajne ćelije u tečnost ispuštaju „hemoprivlačivače, jedinjenja koja hemijski komuniciraju sa spermom.Iako tačan hemijski sastav tih jedinjenja tek treba da se utvrdi (neki stručnjaci misle da se u njima između ostalog nalazi i progesteron), naučnici su utvrdili da može da utiče na spermatozoide da skrenu sa svoje putanje.

„Folikularna tečnost različitih žena privlači spermu specifičnih muškaraca, zaključili su naučnici, utvrdivši da jajne ćelije privlače od 18 do 40 odsto više spermatozoida od poželjnih muškaraca.

Istraživači su izložili spermatozoide folikularnoj tečnosti dve žene, od kojih je jedna bila partnerka, a druga potpuni stranac.Osim toga, zato što spermatozoidi ne mogu u prirodnim okolnostima da odjednom budu izloženi folikularnoj tečnosti dve žene, tim je takođe sproveo testove izlaganja spermatozoida jednoj, pa onda i drugoj tečnosti.Sve u svemu, naučnici su testirali spermatozoide i folikularne tečnosti 60 parova, koji već prolaze kroz medicinske tretmane.

„Folikularna tečnost različitih žena privlači spermu specifičnih muškaraca, zaključili su naučnici, utvrdivši da jajne ćelije privlače od 18 do 40 odsto više spermatozoida od poželjnih muškaraca.Takođe, odluka jajnih ćelija o poželjnosti sperme određenih muškaraca nije se uvek poklapala ni sa izborom partnera, odnosno činjenica da se radi o partnerima nije uticala na povećanje privlačnost spermatozoida.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar