МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЈЕДИНСТВЕНА ВАКЦИНА

РФПИ и Гамалеј

Приликом прављења вакцине против вируса корона научницима су помогле информације које су добијене приликом развоја серума против еболе, а коришћена је иста технологија, рекао је директор Националног истраживачког центра „Гамалеј Александар Гинзбург, преноси телевизија „Звезда.

„Реч је о истој технологији, истој технолошкој платформи. На еболи је први пут тестирана ефикасност технологије векторског увођења гена у људске ћелије за прављење вакцине, рекао је он.

Како је рекао, та технологија је направљена за увођење гена у људски организам с другим циљем – циљем лечења болести помоћу генске терапије. Међутим, иста технологија се сада успешно користи за прављење вакцина. Према његовим речима, ради се о технологији која може прецизно, до једног нуклеотида, до једне аминокиселине, одредити дозу коју треба увести у организам како би се произвео одређени тип имуног одговора.

Гинцбург је истакао да је помоћу те технологије израчунато где ће се синтетизовати антиген ковида 19, како ће се транспортовати. Поред тога, он је рекао да вакцина ни на који начин неће утицати на здравствено стање човека. Подсетимо, Русија је 11. Августа прва на свету регистровала вакцину против вируса корона. Вакцину су направили центар „Гамалеј и Министарство одбране Русије.

Коришћење два вектора представља уникалност технологија Института Гамалеј” и разликује нову руску вакцину од других вакцина које се развијају у свету без коришћења аденовирусних вектора.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар