МЕЂУ ИЗМЕЂУ

​ИМА 13,4 МИЛИЈАРДИ ГОДИНА

AP photo

AP photo

Свемирски телескоп „Џејмс Веб” пронашао je галаксију која је постојала пре 13,4 милијарди година, и то само недељу дана након што су прве слике са овог телескопа приказане свету, рекао је у среду научник са Харварда који је анализирао податке.

„GLASS-z13” галаксија датира 300 милиона година након Великог праска, односно око 100 милиона година раније од било чега што је раније идентификовано“, рекао је Рохан Наиду из Харвардског центра за астрофизику за AFP. Он је додао да „потенцијално гледамо у најудаљенију светлост звезда коју је ико икада видeо”. Што су поједини објекти удаљенији од Земље, то је више времена потребно да њихова светлост допре до нас, па их ми сада видимо онако како су изгледaли стотинама милиона година уназад, у овом случају пре 13,4 милијарди година.

Телескоп „Џејмс Веб”, који је већ десетак дана главна вест у научним круговима у свету, успио је да уочи галаксију која је постојала када је универзум био стар само 300 милиона година, што је невероватно постигнуће. Светлости из галаксије „GLASS-z13” је требало 13,4 милијарди година да стигне до нас, али је због ширења универзума раздаљина између нас данас 33 милијарде светлосних година, наравно у случају да галаксија „GLASS-z13” уопште постоји, што је мало вероватно. „GLASS-z13” је приметио главни инфрацрвени снимач орбиталне опсерваторије, а када се преведе са инфрацрвеног у видљиви спектар, галаксија изгледа као мрља црвене боје са белим у центру.

(Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар