MEĐU IZMEĐU

VEGETARIJANKE LOME KUK

156 pregleda
Shutterstock

Žene koje ne jedu meso imaju veću verovatnoću da slome kuk u kasnijem životnom dobu, tvrdi studija, a prenosi BBC. Naučnici su 26.000 žena pratili oko 20 godina i otkrili su da su vegetarijanke imale za trećinu veću verovatnoću da dožive takve prelome. Istraživači sa Univerziteta u Lidsu rekli su da nekim vegetarijancima možda nedostaje dovoljno hranljivih tvari za dobro zdravlje kostiju i mišića, što povećava rizik od preloma.

Međutim, autori studije kažu da ljudi ne bi trebalo da prestanu s vegetarijanskom ishranom. Takođe su analizirali grupu žena od 35 do 69 godina da bi procenili povezanost zdravlja i ishrane. Oko 28% onih koje su pratili bile su vegetarijanke, a 1% veganke. Tokom 20-godišnjeg razdoblja 822 (3%) žene u grupi imale su prelome kuka.Naša studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi s rizikom od preloma kuka kod vegetarijanki. Međutim, kao i kod svake ishrane važno je razumeti lične okolnosti i koje su hranljive materije potrebne za uravnotežen i zdrav način života”, rekao je rukovodilac studije Džejms Vebster.

On je dodao da se vegetarijanska ishrana često ima niži unos hranljivih tvari poput proteina i kalcijima, kojih obično ima više u mesu nego u biljkama:Nizak unos ovih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustine kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnijim riziku od prijeloma kuka”. Međutim, istakao je da se vegetarijanska ishrana može veoma razlikovati od osobe do osobe i može biti zdrava ili nezdrava, baš kao i ishrana koja uključuje životinjske proizvode”.

Naučnici uključeni u ovaj projekat naglasili su da žene mogu održati zdravlje kostiju ako nemaju manjak kilograma, dodaju hranjive tvari poput B12 svojoj prehrani i ostanu aktivne.Ova je studija samo deo šire slike ishrane i zdravih kostiju i mišića u starijem dobu”, izjavio je koautor studije Daren Grinvud.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar