MEĐU IZMEĐU

DINOSAURUS SA TUMOROM

307 pregleda

Grupa naučnika sa kanadskog univerziteta McMaster i iz Kraljevskog muzeja Ontario pronašla je tumor na kosti lista noge, kod dinosaurusa centrozaurusa, koji je živeo pre 76 miliona godina.

Informaciju je saopštio portal Eurekalert koji je naveo istraživanja objavljena u časopisu Lancet Oncology, prenosi Sputnjik”.

„Do sada nismo mogli da dijagnostikujemo agresivnu formu raka kod dinosaurusa, bila je potrebna medicinska ekspertiza i mnogo analiza… Ovde imamo, po prvi put, rak kostiju u poodmaklom stadijumu kod dinosaurusa koji je živeo pre 76 miliona godina. To je uznemiravajuće, kaže jedan od naučnika Mark Krouter.

Kost, koju su pronašli 1989. godine u provinciji Alberta, čuvala se u muzeju Kraljevskog tirolskog paleontološkog muzeja. Naučnici su prvobitno posumnjali u dijagnozu, koja je navodila da se nalaze neobične izrasline i povrede, kao i tragovi zaraslog preloma. Na osnovu kompjuterske tomografije, analize kostiju na ćelijskom nivou, trodimenzionalnom rekonstrukcijom i upoređivanjem kako rak kostiju nastaje kod ljudi, naučnici su dokazali da je dinosaurus patio od osteosarkoma. „Rak je verovatno ostavio velike posledice na dinosaurusa… i činio ga veoma ranjivim. Verovatno mu je život u stadu omogućio zaštitu kako bi ovaj biljojed mogao duže da živi”, rekao je naučnik Devid Evans.

„Pronalaženje veza među bolestima savremenog čoveka i bolestima iz prošlosti će pomoći naučnicima da shvate evoluciju i genetiku različitih oboljenja, navodi portal.

Na kraju saopštenja se naodi, da dinosaurus najverovatnije nije umro zbog bolesti, već usled velike poplave.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar