MEĐU IZMEĐU

IZGLED TAMNE MATERIJE

269 pregleda

Istraživači Centra za astrofiziku HarvardSmitsonijen napravili su jednu od najnaprednijih simulacija tamne materije i veruju da su uspeli prikazati zasad neuhvatljivu, nevidljivu supstancu.

Tamna materija koja čini 85 posto svemira dugo je tema rasprave među naučnicima, naveo je Russia Today. U središtu je najznačajnijih teorija o svemiru i smatra se presudnom za razumijevanje skoro svakog aspekta ljudske egzistencije. Fotografisanje materije je nemoguće, ali ju je moguće identifikovati zbog njenog gravitacionog uticaja na svetlost. Simulaciju su napravili Harvardovi istraživači predvođeni Žuehom Vangom.

Istraživanje je trajalo pet godina, a pretpostavka istraživačkog tima je da je masa čestica tamne materije stotinu puta veća od mase protona i da se sastoji od slabo interaktivnih masivnih čestica, što je u skladu s jednom od vodećih teorija o tamnoj materiji.Za razliku od prethodnih simulacija materije, ova je jedinstvena po visokoj rezoluciji. Kako je istakao Russia Today, manji oreoli materije su premali da bi se zaključilo da li imaju uticaj na okolno svetlo, ali potvrđuju jednu drugu teoriju. To je da se emituje gama zračenje kada se čestice tamne materije sudaraju jedna s drugom.Mali oreoli se mogu proučavati samo simuliranjem evolucije svemira na velikom superračunaru”, objasnio je Vang.

Sajmon Vajt iz Instituta za astrofiziku Maks Plank smatra da simulacija pokazuje, kako je kazao, da tamna materija možda nije u potpunosti tamna. Kao cilj je naveo to da se sazna šta je zapravo tamna materija i koja je njena uloga u evoluciji svemira.Za očekivati je da će ova simulacija pomoći u usmeravanju budućih istraživanja.

(Izvor Kliks)

Ilustracije J. Wang; S. BoseCfA

O autoru

administrator

Ostavite komentar