MEĐU IZMEĐU

KORONA LIČI NA KROMPIR

274 pregleda

Nemački istraživači kreirali model: Ovako bi trebalo da izgleda koronavirus.

Koronavirus je nejasno vidljiv čak i pod najboljim mikroskopima. Kako bi neprijatelju dali lice, istraživači koriste modele. Jedan od možda najtačnijih kreiram je na Univerzitetu u Vircburgu, piše nemački n-tv.de. Koronavirus, koji deluje na zemaljsko stanovništvo više od pola godine, nevidljiv je ljudskom oku. Njegov promer odgovara otprilike hiljaditom delu ljudske dlake. Istraživači, čak, i pomoću elektronskih mikroskopa mogu napraviti samo nejasne slike.

Stoga se koronavirus određuje pomoću grafika i ilustracija. Ilustracija američke agencije za zaštitu od epidemije CDC, sivi virus s užarenim crvenim bodljicama na ljusci, u međuvremenu se proširila širom sveta. No, u stvarnosti je nešto drukčiji.Tim koji predvodi Andrea Torn sa Univerziteta u Vircburgu istraživao je strukture virusa SARS-CoV 2 i upotrebio ih za sastavljanje modela patogena koji je do sada najbliži njegovom pravom obliku.

„Najviše iznenađuje s moje tačke gledišta to što virus nije simetričan i okrugao, već pomalo prilagodljiv”, kaže Torn za n-tv.de o rezultatu koji su istraživači objavili na posebnoj internetskoj stranici.Torn je na početku pretpostavljala da je SARS-CoV 2 okrugao, kao što je slučaj s mnogim drugim virusima, ali se ispostavilo da je njegova površina nepravilna i kako se stalno menja poput mehurića sapuna”.Članovi istraživačkog tima su ga u internoj šali nazvali krompir”.Otkrili su, takođe, da veličina virusa može varirati, pa su pojedini patogeni ponekad manji, ponekad veći. Bodlje nisu pravilno raspoređene na površini, kao što se do sada predstavljalo, već nepravilno, nasumično.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar