MEĐU IZMEĐU

KORONA NE VOLI BRČKANJE

317 pregleda

Virus korona se ne razmnožava u slatkoj i slanoj vodi, a ključala ga ubija istog trenutka, izjavila je direktorka Federalne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

 

„U ,Vektoru’ su sprovedena istraživanja o sposobnosti virusa da preživi u uzorcima vode, što je bilo veoma važno uoči letnje sezone i mi danas vidimo da se virus ne razmnožava ni u morskoj ni u slatkoj vodi, ali istovremeno može da se očuva, iako naš pomni monitoring (oko 800 istraživanja) pokazuje da takvih rizika za sada nema”, objasnila je ona na sastanku o epidemiološkoj situaciji u Rusiji, na kojem je učestvovao ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema njenim rečima, virus je nestabilan prilikom temperaturnih promena i istakla da ga ključanje odmah ubija.Ona je takođe rekla da se virus zadržava na površinama do 48 sati.„Shodno tome, izuzetno je važno da se poštuju sve naše preporuke za obradu površine, dodala je.Popova je istakla da je Federalna služba za fitosanitarni nadzor takođe proverila kako dezinfekciona sredstva deluju na virus korona. „Svi su aktivni u utvrđenim koncentracijama, virus nije toliko stabilan, a pravila dezinfekcije omogućavaju da ga ljudi unište, rekla je Popova.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar