MEĐU IZMEĐU

LASER LOVI ĆELIJE RAKA

224 pregleda

Dugačak je samo nekoliko milimetara i tanji je od ljudske dlake, a uparen je sa kompaktnom kamerom.

Naučnici su otkrili način da se ultramoćni laser koristi i van laboratorijskog okruženja, što se do skora smatralo kao neizvodljivo, što će omogućiti njegovu primenu u medicinskoj dijagnostici.Uređaj, nazvan kvantni kaskadni laser, poseduje veoma napredne mogućnosti snimanja koje mogu imati veoma široku primenu, od otkrivanja ćelija raka, do identifikovanja eksploziva, tvrde istraživači sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) i Univerziteta u Vaterlou.


(
Unsplash)

Ova vrsta lasera prvi put je otkrivena 2002. godine, međutim njegovo prilagođavanje za rad na tempreraturama iznad minus 75 stepeni Celzijusa je naučnicima izgledalo kao nemogoće zbog nekih fizičkih zakonitosti.Istraživači su uspeli da proizvedu inovativnu prilagođenu strukturu kako bi prevazišli ove prepreke i omogućili da laser funkcioniše i na temperaturama koje ne zahtevaju hlađenje laboratorijske opreme.

„I pored visoke radne temperature, konačno smo uspeli da proizvedemo kompaktni prenosivi sistem koji će nam omogućiti da ovu revolucionarnu tehnologiju iznesemo iz laboratorije”, tvrdi King Hu, profesor elektrotehnike i računarskih nauka na MIT-u. „Zahvaljujući ovom izumu imaćemo prenosivi sistem jačine teraherca za snimanje i spektralne analize koji se može primeniti u medicini, biohemiji, u oblasti bezbednosti i mnogim drugim delatnostima”, dodaje Hu.

Laserski zrak je dug samo nekoliko milimetara i tanji je od ljudske dlake. Uparen sa kompaktnom kamerom sada će moći da se primeni bilo gde postoji električna utičnica, a koristiće samo prenosivi hladnjak koji će mu obezbeđivati potrebnu radnu temperaturu od minus 23 stepena Celzijuzovih.Primenjen u medicinske svrhe, ovaj leser može u realnom vremenu da prikaže sliku tokom skrininga raka kože ili čak i tokom hirurškog postupka prilikom ukljanjanja tkiva u slučaju raka kože.

Njegova sposobnost otkrivanja gasova, droge i eksploziva, takođe bi se mogla koristiti za otkrivanje krijučarenja i eksplozivnih naprava tokom bezbednosnih provera na aerodromima.„Ne samo da možemo videti predmete kroz optički neprozirne materijale, već ovim laserom možemo i da identifikujemo o kojoj supstanci se radi, naglašava profesor Hu.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar